Ухапване от кърлеж – как да реагираме?

С цялото очарование и романтика на лятото, идват и някои неприятни подробности – кърлежите например.

Ако открием кърлеж в кожата, не бива да се паникьосваме. Обикновено отнема около 36 часа, за да се прикрепи, да се захрани и да пренесе бактерията, която причинява лаймска болест.

Това означава, че ако го премахнем през този период, той вероятно няма шанс да ни зарази. Ето как да се справим в няколко стъпки с ухапването от кърлеж.

Отстраняване

С помощта на фини пинсети трябва да хванем кърлежа възможно най-близо до кожата на мястото, където е прикрепен. След това го издърпваме бавно нагоре. Завиването или потрепването може да доведе до откъсване на главата му и тя да остане в кожата.

Дезинфекцираме ухапването, като разтриваме алкохол или сапун и вода в ръцете си и след това на засегнатата област.

Проверка

Ако установим, че имаме един кърлеж, е вероятно да имаме повече, затова трябва да направим оглед на кожата. За целта можем да използваме огледало, като обръщаме внимание на гърба, коленете, скалпа, подмишниците и дори в областта на гениталиите и седалището.

Да наблюдаваме за симптоми

Обрив или грипоподобни симптоми, като средно висока температура, болки, усещане за хлад и умора, могат да се проявят до месец след ухапването. Ако ги установим, трябва да се консултираме с лекар, дори да не знаем за ухапване от кърлеж.

Може да последва преглед или кръвен тест за установяване на заболяването. Възможно е също така да отнеме няколко седмици, преди заболяването да се открие в кръвта. Затова, ако тестът е отрицателен, трябва да помислим за второ мнение.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.