Трябва ли да белим плодовете и зеленчуците?

Обвивката често се изхвърля поради предпочитание или в опит да се намали излагането на пестициди. Въпреки това отстраняването на обвивката може да доведе до премахването на някои хранителни вещества в плода или зеленчука.

Количеството на хранителните вещества варира според вида плод и зеленчук. Най-общо може


да се каже обаче, че небелените продукти съдържат по-големи количества витамини и минерали, в сравнение с белените. Например обвивката на суровата ябълка съдържа до 332% повече витамин К, 142% повече витамин А, 115% повече витамин С, 20% повече калций и до 19% повече калий от белената. По същия начин вареният картоф с обелката съдържа до 175% повече витамин С, 115% повече калий, 111% повече фолиева киселина и 110% повече магнезий и фосфор, отколкото беления.

Обелката на продуктите съдържа също значително повече фибри. Например до 31% от общото количество фибри в зеленчука могат да бъдат намерени в обвивката. Тя също дава чувство за пълнота за по-дълго време и може да намали глада, както и да бъде ефективна за намаляване на апетита. Това до голяма степен се дължи на високото ѝ съдържание на фибри.

Обвивката също може да помогне за предотвратяване на някои заболявания. Плодовете и зеленчуците съдържат антиоксиданти, които са полезни съединения, намаляващи риска от развитие на болести. Изследователите смятат, че антиоксидантите могат да намалят вероятността от сърдечни заболявания и някои видове рак. Нивата на антиоксидантите могат да са с до 328 пъти по-високи в плодовите кори, отколкото в същинската част. Някои антиоксиданти също са свързани с по-малък риск от неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер. В проучване се показва, че отстраняването на обелката от праскова, води до 13-48% намаление на антиоксидантите.

Сред обвивките, които могат да се консумират, са тези на ябълката, кайсията, моркова, краставицата, картофа, патладжана, кивито, прасковата, крушата, сливата, тиквичката и много други.

От друга страна, обелките могат да съдържат пестициди. Измиването е добър начин за премахване на пестицидите, които са прикрепени свободно към повърхността на кората. Въпреки това обелването на плодовете и зеленчуците е най-добър и сигурен начин за отстраняването на пестицидите.

 

 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.