Тиквени семки – помагат за съня и регулират кръвната захар

Тиквените семки може би са едно от най-здравословните междинни хранения. Само една шепа ви дава щедра доза от дневния ви прием на фибри заедно с много витамини и минерали. Тъй като те са толкова хранителни, добавянето на тиквени семки към вашата диета може да бъде от полза за здравето по различни причини.

Ако трябва да сравним тиквените със слънчогледовите семки, везните наклоняват към първите. Те са богати на витамините А, С, К, Е и тези от група В. Съдържат висок процент фосфор, калий, калций, магнезий, желязо, цинк, селен, мед и манган. Доста хора използват тиквените семки като здравословна закуска, тъй като те са и засищащи.

Ето 4 доказани ползи от тиквените семки

  1. Изключително хранителни

Тиквените семки са чудесно допълнение към вашата диета, защото са богати на хранителни вещества като фибри и здравословни мазнини, които помагат на тялото ви да работи по най-добрия начин. В своята сурова форма тиквените семки са обвити в твърда бяла обвивка, но напукването им разкрива по-малки, зелени семена, които е по-вероятно да намерите в магазините.

В 28 грама обелени тиквени семки има 163 калории, 8 грама протеин, 14 грама мазнини, от които 10 са здравословни, 4 грама въглехидрати и 1 грам фибри. Те също така са богати на витамини и минерали, като в това количество семки ще намерите 14 милиграма калций, 2 милиграма желязо, 156 милиграма магнезий, 223 милиграма калий и 2 милиграма цинк.

Тиквените семки имат също и антиоксидантни свойства. Те помагат в борбата със свободните радикали – частици, които могат да увредят клетките ви и да доведат до сериозни заболявания на сърцето и дори да причинят рак.

„Тиквените семки са с високо съдържание на антиоксидантни хранителни вещества, за да предпазят семената от разваляне и тези антиоксиданти могат потенциално да намалят хроничните заболявания при хората“, казва Джудит Уайли-Росет, която е професор по епидемиология и ендокринология.

  1. Полезни са за сърцето

Яденето на тиквени семки може да подобри здравето на сърцето, защото те помагат за намаляване нивата на холестерола. Ако са твърде високи, те могат да доведат до сърдечни проблеми. Това им свойство се дължи на факта, че тиквените семки са богати на ненаситени мазнини и са с ниско съдържание на наситени.

Те също така могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, което може да намали риска от инфаркт или инсулт. Това е така, защото маслото от тиквени семки помага на тялото ви да произвежда повече азотен оксид – химикал, който помага на кръвоносните съдове да се разширяват и позволяват на кръвта да тече по-лесно през тялото ви.

Проучване от 2019 година установява, че жените в постменопауза, които ежедневно са приемали добавки от тиквено масло, са имали значително по-ниско кръвно налягане след шест седмици лечение. За да подобрите здравето на сърцето, Уайли-Росет препоръчва да ядете шепа тиквени семки около три пъти седмично.

  1. Регулират кръвната захар

Много от хранителните вещества в тиквените семки могат да работят, за да поддържат кръвната захар стабилна. Това е така, защото те са богати на фибри, които помагат да се забави процесът на усвояване на захарта от тялото. По тази причина те могат да стабилизират нивата на кръвната захар, което е особено полезно при хора с диабет.

Поддържането на кръвната ви захар под контрол е важно, тъй като с течение на времето високите ѝ нива могат да доведат до увреждане на нервите, кръвоносните съдове и органите. Тиквените семки също са богати и на магнезий, за който е доказано, че понижава нивата на кръвната захар при хора с диабет.

  1. Подобряват съня

За да имате по-спокоен сън, може да ви помогне една шепа тиквени семки. Те са богати на L-триптофан – аминокиселина, която насърчава съня. Триптофанът помага на тялото да създаде серотонин и мелатонин – два неврохимикала, които помагат за регулиране на цикъла на съня.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.