Тиквени семки – защо са толкова полезни?

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Обичате ли семки? А кои повече предпочитате – слънчогледовите или тиквените? Консумират се предимно слънчогледовите, но хранителните вещества в тиквените са много повече.

Семките от тиква са много по-здравословни. В тях има голямо количество от витамините А, С, К, Е и витамини от В групата - В1, В2, В5, В6, В9. От минералите, най-високо е съдържанието на фосфор, калий, калций, магнезий, желязо, цинк, селен, мед и манган. Затова могат да бъдат част от различни диетични режими или просто част от нашата засищаща закуска. 

Ето кои са най-големите ползи от консумацията на вкусните тиквени семки: 

По-честият им прием е свързан с по-нисък риск от рак на стомаха, простатата, гърдата, белия дроб и дебелото черво. Наскорошно проучване, проведено в САЩ, показва връзка между веществата в тиквените семки и по-ниския риск от рак на гърдата при жени в постменопауза.

Също така, хранителните вещества в тиквеното семе поддържат сърцето здраво. В него има Л-аргинин, който понижава кръвното налягане, предотвратява натрупването на плаки в артериите, като по този начин намалява риска от сърдечни заболявания. Хората, които консумират тиквени семки, могат да понижат нивата на лошия холестерол в организма. 

Друга ценна полза от приема на тиквени семки е, че контролират диабета. Те имат свойството да понижават кръвната захар. Съединенията, присъстващи в семената, са свързани с по-добър гликемичен контрол, който е от съществено значение за контрола на кръвната захар.

Не всеки знае, че веществата в тиквените семки се грижат и за кожата. Те са богат източник на здравословни мазнини като омега 3 и омега 6 мастни киселини. Човешкото тяло не може да си ги произведе, затова е нужно да си ги набавим под формата на храна и добавки. Така че, колкото повече семки ядем, толкова повече кожата ни ще бъде защитена от изсушаване и стареене.


До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.