Телесни течности – от какво зависи количеството на водата в организма?

Водата представлява главната „съставка“ на човешкия организъм. Нейното количество варира в зависимост от различни фактори като възраст, пол, раса, климат, навици и други. Стойностите на вариация се движат между 45-50% до 80-85%.

При плода по време на бременност съдържанието на


вода достига до 90%. При новородените общото количество на водата достига до 70-75% от телесната маса, а в края на втората година то е 60-65%. При мъжете на средна възраст тази стойност е приблизително 60%, за разлика от жените, при които може да достигне 50%. Тази разлика се дължи на по-голямото количество мастна тъкан при жените, тъй като процентното съдържание на вода в нея е много ниско – едва 10%.

С възрастта съдържанието на водата в организма намалява. Тази промяна се дължи на тъканния метаболизъм. Намаляването на количеството на водата в организма е част от процеса на стареене.
Най-общо телесните течности могат да бъдат разделени на екстра- и интрацелуларна – съответно извън- и вътреклетъчна течност.

Водното съдържание и състава на вътреклетъчната течност зависят от функцията на тъканите. Мастната тъкан притежава малко количество интрацелуларна течност – едва 10%, за разлика от мозъчната тъкан, например, при която стойностите на водно количество достигат до 80-83%. Клетките на бъбреците също са с богато съдържание на вода, за разлика от костите – едва 22%.

Екстрацелуларната течност представлява приблизително 1/3 от общата телесна вода, но това съотношение варира с възрастта. Тя е съставена от интерстициалната течност, която се намира в междуклетъчното пространство, и от вътресъдовата (плазмена) течност, разположена в съдовете. Основната функция на извънклетъчната течност е да извършва обмяна между клетките и организма, както и между организма и околната среда.

Лимфата също е част от екстрацелуларната течност. Формира се от интерстициалната течност и се движи по лимфните съдове, преминавайки през лимфни възли и вливайки се във венозните съдове.

В организма се секретират и т. нар. трансецулаларни течности, които са разделени от плазмата чрез епителиална преграда. В тази група се включват ликворът, потта, перикардна и плеврална течност, жлъчен сок и други.

 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.