Твърде много захар в менюто – понижава ли имунитета?

Прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушенето, прием на вредни храни, както и някои придружаващи заболявания, може да са причина за понижаването на имунитета. А особено сега, по време на пандемия, той има важна роля за оптималното здраве на организма.

Докато стоят изолирани вкъщи, някои хора имат склонност да похапват повече от обичайното. Това се дължи най-вече на стреса, на който са подложени – едни остават без работа, други трябва да се притесняват за по-възрастните си роднини, трети се страхуват да не се разболеят... Напрежението ги кара най-вече да ядат шоколад и други сладки изделия. Те ги карат да се почувстват по-добре, макар и за кратко, но по-голямото количество захар може да навреди на здравословното им състояние.

Според няколко независими изследвания, твърде голямото количество захар, попаднало в тялото чрез храната, може да понижи имунната система, с което рискът от заразяване с вируси е много по-голям.

Отражението на захарта върху тялото

Има различни видове захар и не всички са вредни за организма. Така например фруктовата – открита в много плодове, е чудесен източник на енергия по време на социална изолация. Консумирайки ги, човек си набавя и така нужните му витамини и фибри. Но що се отнася до бялата рафинирана захар, тя има отрицателно действие върху организма.

Много хора пият по 3-4 кафета на ден, като във всяко слагат по 1-2 лъжици захар. А приемът на твърде много захар може да повлияе зле на клетките на имунната система, които отговарят за отблъскването на бактериите. По думите на гастроентеролога Никет Сонпал, захарта променя начина, по който белите кръвни телца атакуват бактериите.

„Недостигът на хранителни вещества може да повиши риска от понижаване на имунната система, защото тогава тялото по-трудно се справя с инфекцията. А рафинираната захар не е от най-полезните храни“, посочва още лекарят.

Захарта предизвиква възпаление в тялото, което се увеличава постепенно. Това може да допринесе за заболявания с хроничен характер, като сърдечносъдови или диабет.

Нейт Фавини уточнява, че връзката между захарта и работата на имунната система все още не е добре изследвана. Той коментира пред „HuffPost“, че все пак хората с диабет попадат в рисковите групи, които по-лесно могат да се заразят с коронавирус. Възрастните над 60-65 години също, а всеки знае, че при тях имунитетът е доста по-слаб.

„Това, което знаем, е, че COVID-19 често засяга хора, които са с диабет. И се предполага, че наличието на по-високи нива на захари в кръвта може да улесни заразяването с коронавирус“, допълва той.

Какво количество захар е твърде много?

Според изследванията, консумацията на 75 до 100 грама захарен разтвор може да попречи на функциите на имунната система. Д-р Сонпал обяснява, че за някои хора 75 грама са твърде много, но всъщност те се равняват на две кенчета с кола, например. От друга страна, 40-45 г захар, сложена в кафето на закуска, също може да понижи имунитета.

Специалистите са на мнение, че потискането на имунната система започва до 30 минути след консумацията на захар и може да продължи до пет часа. Ето защо жените не бива да приемат над 40 грама захар на ден, докато мъжете – над 50 (8 чаени лъжици).

Грижа за имунитета – следете колко захар приемате

Не е нужно да си записвате всичко подробно. Само малки ограничения са достатъчни, за да се предпазите от вирусите. Вместо да ядете шоколади, вафлички, пасти и други сладки изделия, ги заменете с по-здравословни храни. Спрете да пиете газирани напитки и подсладени сокове. Също така, ако си правите фреш, не прекалявайте с количеството.

Яжте цитрусови плодове като грейпфрути, портокали и мандарини, също така зеленчуци като броколи, чесън и спанак. Друго, което може да включите в менюто си, за да имате по-силен имунитет, са джинджифил, кисело мляко, бадеми, куркума, зелен чай, пилешко месо и морски дарове. Те са богати на витамини, минерали, протеини и фибри, от които тялото се нуждае.

Накратко – много фактори влияят на вашия имунитет. Ако се храните балансирано и изключите вредните храни, намалите цигарите и алкохола, сведете до минимум консумацията на преработената захар, както и спортувате в домашни условия, ще се чувствате по-добре не само физически, но и психически.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.