С болен у дома – за какво да внимавате?

Изолирането у дома е най-важната мярка, която да вземете, за да се предпазите от коронавирус. Но какво да направите, ако не сте сами у дома и някой от близките ви е болен? Той може да има просто настинка, но шансът да е с коронавирус също е голям.

Според лекарите, ако сте заедно с болен вкъщи, не чакайте да има висока температура, кашлица или затруднено дишане, за да го отделите в отделна стая. Колкото по-бързо реагирате, толкова по-спокойни ще сте за неговото и ваше здраве по време на пандемията.

За какво да внимавате, когато сте с болен у дома по време на коронавирус?

Медиците у нас предупредиха, че каквито и симптоми да има човек – зачервено гърло, кашлица, дразнене, хрипове, температура, трябва веднага да се консултира с личния си лекар. Това може да стане по телефона, а вече ако е много наложително, тогава да отиде на място. Много важно е той да не се движи излишно, когато не се знае каква вирусна инфекция има, защото може да зарази и други.

Като за начало, ако неразположенията са леки, болният трябва да преболедува у дома. Ето няколко съвета в тази насока, които ще са ви от полза:

Спазвайте дистанция

В случай, че симптомите са леки и лекарят е дал предписание как да се лекува болният, първото нещо, което трябва да направите, е да спазвате известна дистанция от него, за да не се заразите и вие.

Здравите трябва да са в отделна стая от болния, за да се предотврати разпространението на инфекцията. За предпочитане е само един да се грижи за него, а не да се редуват отделни членове на семейството. При всяко виждане, и двете страни трябва да носят предпазна маска.

Поддържайте добра лична хигиена

Освен че трябва да му дадете лекарствата, ще се налага да му носите храна и от време на време да проветрявате и почиствате стаята му. Мийте си ръцете преди и на излизане от помещението и никога не ходете без маска, съветват лекарите.

„След като човекът се наяде, се погрижете по-специално за съдовете, които е добре да се дезинфекцират“, коментира пред „Huffpost“ д-р Маркъс Плесия. Той посочва, че чиниите и таблата трябва да се мият със сапун и гореща вода, може да бъдат минати и с по-лек разтвор с белина. Използването на миалната машина в този случай също върши работа, защото тя измива съдовете много по-добре в сравнение с механичното под чешмата.

Когато миете ръцете си, трийте хубаво ръцете поне 20 секунди, след това изплакнете обилно с вода. Подсушете и за всеки случай използвайте дезинфектант с поне 60% алкохол. Избягвайте докосването на очите, носа и устата колкото е възможно.

Погрижете се за адекватно лечение

След като закупите необходимите лекарства, предписани от лекаря, уверете се, че болният ги пие и се постарайте да му помогнете с лечението. Той трябва да пие много течности – вода, чайове и напитки с електролити.

Ако човекът, за когото се грижите, вдигне температура, не допускайте да се дехидратира и се опитайте да свалите треската.

При повечето хора настинката и грипът продължават около седмица, но ако минат 7 дни и състоянието на човека се влошава, трябва да се консултирате отново с лекаря, защото има вероятност да става дума за коронавирус. Ето защо е важно да не се осъществява самолечение, което само може да влоши нещата.

Поддържайте къщата дезинфекцирана

Освен вашата лична хигиена, трябва да поддържате и чиста къщата. Както стана ясно, коронавирусът и вредните бактерии могат да живеят с дни по някои повърхности. Използвайте специални препарати всеки ден. Проветрявайте по-често стаята на болния, както и останалите.

Отнасяйте се внимателно и към прането – особено когато пипате чаршафи и дрехи на болния. За всеки случай ползвайте ръкавици и ги пускайте на по-висок градус, за да сте сигурни, че голяма част от микробите ще изчезнат.

Как да се справим с изолацията?

Не позволявайте на болния да се чувства зле заради изолацията

В момент, в който си отделен сам в стая и се чувстваш зле физически, психиката винаги страда. Дистанцията е важна, но въпреки това, намерете начин да общувате с болния и да го разведрявате от време на време. Винаги, когато го посещавате, му говорете положително, освен това, може да ползвате интернет и мобилните телефони, за да сте в непрекъсната връзка с него. Оставете му книги и списания за четене, подсигурете му телевизор, за да не бъде той самотен и отегчен.

Наблюдавайте симптомите, бъдете отговорни

Наблюдавайте състоянието на болния на всеки час и си водете записки, за да може да разговаряте с лекаря, ако се наложи. Ако той не е бил в контакт с хора, дошли от рискови райони или не е пътувал до чужбина, може просто да е с грип или лека настинка. Но вие няма как да знаете това!

В случай, че човекът има задух, затруднено дишане или друго общо влошаване на състоянието (извън температура), бъдете отговорни! Трябва да се обадите незабавно на личния лекар. Ако той прецени, че трябва преглед и тест за коронавирус, се свържете с екипите на Спешна помощ (тел:. 112). Може да се обадите и на „горещия телефон“ на Министерството на здравеопазването – 02 807 87 57.

Пробите за коронавирус се изследват в четири лаборатории: във Военномедицинска академия (ВМА), в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, в „Света Марина“ – Варна и в УМБАЛ „проф. д-р Ст. Киркович“ – Стара Загора.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.