Супер лесни тренировки за мозъка

На физическите тренировки отделяме голямо внимание, но не така стоят нещата с „тренировките“ на ума, които ни помагат да сме в добро психично здраве. И точно както има подходящи упражнения, които да ни поддържат в добро физическо здраве, така има и простички и практични начини, които да запазят ума ни бистър и бърз.

Съществува метод за подобряване на психичното здраве и благосъстояние вътре в общностите, който се базира на модел, лесен за следване от всеки. Ние интуитивно знаем кое би подобрило психичното ни здраве, но не мислим за това ежедневно. Поддържаме тялото си в добра форма, но не и ума си.

Към момента фокусът пада върху кампаниите за психично здраве, които са насочени към лечение на психични разстройства, премахване на стигмата, когато се говори за подобни проблеми, ранна интервенция и намаляване на рисковите фактори, причиняващи разболяване.

Въпреки това процентът на психичните заболявания продължава да расте. Смята се, че 50% от хората от държавите членки на ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) ще се разболеят от някакво психично заболяване през живота си, така че има остра нужда от повишаване на информираността в обществото и популяризирането на прости и практични стъпки за постигане и поддържане на добро психично здраве.

С цел да се намери начин, по който лесно да подобрим психичното си здраве, е разработен* опростен модел, лесно приложим в ежедневието. Моделът е наречен ABC (абревиатура от английски на думите Act-Belong-Commit), в превод Действай-Принадлежи-Ангажирай се. Този подход препоръчва да живеем активно, да градим по-здрави връзки с приятелите, семейството и вътре в общността и не на последно място, да отделяме време за хобита, да предизвикваме себе си и да се отдаваме на смислени каузи. Тези три елемента изграждат простичък Направи си сам модел, който помага много за подобряване на психичното ни здраве.

Насърчавайки хората да следват тези принципи и да се включват в групи, където могат да си създават социални контакти, методът, който до момента е приложен в Австралия и Дания, цели да постигне дългосрочни резултати.

Да бъдем активни и да общуваме с хора

Добре би било да се ангажираме с духовни, социални и физически дейности. Според учените, живот, богат на дейности, извън служебните, носи повече положителни емоции и поддържа мозъка ни в добро здраве. Активно съзнание и тяло, особено в компанията на други хора, ни кара да се чувстваме добре и е здравословна алтернатива на тревогите, твърде дългото премисляне и пристрастяването към дадена вредна субстанция.

Да съхраним връзките, които сме изградили

Силното чувство за принадлежност, което ни кара да съхраняваме приятелства, да се приобщаваме към групи и да участваме в активности, свързани с други хора, е в основата на психичното ни здраве. Когато общуваме с околните, ние заявяваме своята идентичност, оказваме подкрепа и се справяме по-лесно с болката, стреса и трудните житейски ситуации.

Да се ангажираме

Нека правим неща, които дават смисъл и цел на живота ни. Да приемаме предизвикателства, да подкрепяме добри каузи и да помагаме на другите.

Животът с цели е по-пълноценен и по-дълъг, а освен това поддържа доброто здраве на мозъка. Отдаването на хоби, предизвикателство или добра кауза ни кара да повишим самооценката си и ни предпазва от чувства като безнадеждност и безполезност.

Участието в събития и приноса за благополучието на дадена общност ни кара да видим разликите, да намираме смисъла и измества фокуса от егоцентризма ни.

В Ирландия са проведени серии от проучвания върху представителна извадка от граждани на страната, за да се докаже как ангажираността влияе върху психичното здраве. Хората са интервюирани в началото на проучването и след това отново – две години по-късно.

Дейностите на участниците са разделени в категории „Бъди активен“, „Общувай с хора“ и „Ангажирай се“. Дейности, свързани с участието в най-разнообразни социални и развлекателни мероприятия, като например спорт, кино, хапване навън или пътешествие се поставят в първата категория. Контактуването с приятелите, семейството или друга общност – във втората. А честотата на ангажираност в социални и развлекателни събития – в третата.

Обобщените резултати доказват, че доброто представяне и в трите категории е пряко свързано с усещането за удовлетвореност от живота и високата ни самооценка за личното ни психично здраве. Също така намалява вероятността за депресия, тревожност и влошаване на мозъчните функции, както и се понижава рискът от алкохолна зависимост.

Този метод помага на хора с психични заболявания да се възстановят по-бързо и затова се използва от специалистите като помощно средство при оздравителния им процес.

Кампанията ABC (Действай, Принадлежи, Ангажирай се)

Кампанията цели да насочи вниманието към използването на ресурси, които са леснодостъпни и са винаги около нас. Поведението, което подобрява психичното здраве и начина на живот е тясно обвързано с ежедневни дейности, които повечето от нас практикуват или биха могли да практикуват, без никакви затруднения.

В Австралия и Дания кампанията се провежда съвместно, като учените обменят опит помежду си за това как да се приложи ABC-метода и предлагат участие в различни групи, театрални формации, сдружения с фокус върху женското здраве и спортни отбори.

Осигурени са наръчници за самопомощ, а събитията се спонсорират и рекламират, за да достигнат по-голям брой хора. Специално внимание се обръща на училищата, работните места и хората, които се възстановяват от психични заболявания.

В Австралия веднъж годишно се провежда анкета сред хората дали са запознати с кампанията, и ако са, дали забелязват положителна промяна в себе си. Два пъти годишно учените се допитват до партньорите си как се отразява кампанията на дейностите, които те извършват. Подобни подходи се прилагат и в Дания. Това е единственият начин за постоянно усъвършенстване на самия метод.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.