Стрес води до депресия и деменция

Прекалено много стрес води до депресия и деменция, предупреждават учени.

Прекаленият стрес може да доведе до развитието на депресия и деменция, предупреждават учени, цитирани от британския вестник Independent.

Според данни на изследователски институт към Университета в Торонто, Канада, хроничният стрес и тревожност могат да увредят зоните на мозъка, които отговарят за емоционалните реакции, мисленето и паметта. Това може да доведе както до депресия, така и до развитие на болестта на Алцхаймер.

Патологичната тревожност и хроничният стрес са свързани със структурната дегенерация и влошеното функциониране на хипокампуса и префронталният кортекс, което може да отговаря за увеличения риск от развитие на невропсихиатрични разстройства, в това число депресия и деменция, каза д-р Линда Мах, водещ автор на медицинския труд, цитирана от агенция БГНЕС.

Текстът, публикуван в специализираното издание Current Opinion in Psychiatry, обединява в себе си открития на редица актуални изследвания върху тревожността, страха и стреса при животни и хора, както и клинични проучвания.

Краткотрайните, временни моменти на страх и стрес като тези преди важен изпит или интервю за работа са част от ежедневния живот на човек. Въпреки това според учените, ако чувствата на стрес и тревожност станат продължителни, хронични състояния, причинени от работа или лични проблеми, те могат да започнат да „сеят хаос“ в имунната система, метаболизма и сърдечно-съдовата система, причинявайки щети на мозъка.

Въпреки притеснителните разкрития, според д-р Мах подобен вид щети, причинени от стрес, не са необратими. Лечението с антидепресанти и физическата активност стимулират регенерацията на увредените зони.

Гледайки в бъдещето, ние трябва да направим повече, за да установим дали намесите като упражнения, тренировки на мозъка и когнитивна поведенческа терапия могат не само да редуцират стреса, но и да намалят риска от развитие на невропсихиатрични проблеми, каза тя.

Източник: zdraven.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.