Средиземноморският тип хранене – диетата на 2019 година

Ако все още се чудите каква диета да започнете след обилните празнични трапези, то определено не сте сами. Заливат ни купища информация за правилно хранене и хранителни режими за отслабване    .

Но кой хранителен режим е наистина здравословен? Наистина е

трудно да се каже. В края на миналата година на симпозиум по диетика и хранене специалисти в областта обсъждаха и оценяваха над 41 различни хранителни режими.

Диетите се оценяват по различни критерии като безопасност, дали е лесна за изпълнение, дали съдържа необходимите нутриенти, ефективна ли е при сваляне на килограми, може ли да се използва като превенция на социално значими заболявания – сърдечни болести, диабет.

Диетата, покриваща най-много критерии е Средиземноморската с резултат 4.2 от общо 5-точкова система. Този хранителен режим е оценен за приноса му в последното десетилетие.

Диетата предлага голямо разнообразие от пресни плодове и зеленчуци, полезни мазнини като тези, които се съдържат в зехтина и в мазните риби като сьомга, сардини както и в ядките и семената.

Специфичното при Средиземноморската диета е, че тя включва в състава си истинска храна, храна, която не е обработена или рафинирана, полезни омега мастни киселини, всички храни са свежи.

Диети като DASH, макробиотична, кетогенна също са били оценявани, но никоя от тях не надминава Средиземноморската по ефективност и удовлетворение от използващите я. Този тип хранене успява да повлияе възпалителните процеси в тялото, подходяща е за хора с хронични заболявания, поддържа нормални нива на кръвната захар и артериалното налягане.

Тази диета е точният хранителен режим за хора, които ценят хубавата храна. Идеално балансиран режим, чрез който поддържаме тялото и мозъка си във форма и се наслаждаваме на вкусна храна.

Средиземноморската диета е подходяща за всички, които търсят промяна през новата година. Тя ще ви помогне да се отървете от излишните килограми, ще подпомогне имунната ви система както и дейността на сърдечно – съдовата система.

Затова водещи диетолози твърдят, че когато избираме средиземноморския тип хранене, никога няма да сбъркаме.

 

Източници:Puls.bg

 

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.