Сок от червени боровинки срещу високо кръвно

Експериментално проучване установи, че дългосрочната консумация на сок от червени боровинки намалява повишеното кръвно налягане и подобрява функциите на кръвоносните съдове.

Епидемиологичните проучвания показват, че богатата на полифеноли храна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Червената боровинка, както и други видове боровинки и касисът, са отличен източник на полифеноли.

В докторската си дисертация в областта на науката за хранене Анне Кивимаки от Университета на Хелсинги, Финладия, изследва ефекта от приемането на студено пресован сок от червена боровинка (lingonberry), на сок от черен касис (blackcurrant) и на сок от американска боровинка (cranberry) в продължение на 8-10 седмици върху сърдечносъдовата система на плъхове с високо кръвно налягане.

Разреденият сок от червена боровинка значително намалява повишеното кръвно налягане. Сокът с повече полифеноли подобрява функцията на увредените кръвоносни съдове до степента на действието на здравите съдове. Той не предотвратява повишаването на кръвното налягане, свързано с възрасттта, типично при животинските видове.

Сокът от червена боровинка (lingonberry) предотвратява изявата на гените, свързани със слабо изразено възпаление на аортата. Ефектът от другите видове боровинки и касис бил по-слаб.

“Тези експериментално постигнати резултати се нуждаят от подкрепата на сравнителни клинични изследвания при здрави индивиди с леко повишено кръвно налягане, на които се дават препоръки за промяна в храненето и начина на живот вместо лекарствена терапия. Сокът от червена боровинка не е заместител на лекарствата, но е добра хранителна добавка”, пише Кивимаки.

Резултатите от проучването за ефекта на сок от боровинки и касис върху кръвното налягане са публикувани в уебсайта на Университета на Хелсинги и е потвърдена като докторска дисертация на 13 декември 2019 г.

Източник: zdraven.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.