Сок от нар срещу високо кръвно

Два милиона българи страдат от хипертония, а смъртността от сърдечно-съдови заболявания в България е двойна спрямо останалите страни в Европейския съюз.

Причината за високото кръвно най-често е нездравословното хранене, включително прекаляването със сол, както и не достатъчна физическа активност и спорт. А високото кръвно налягане оказва допълнително напрежение върху кръвоносните съдове и жизнените органи на човек.

Редовното пиене на сок от нар може да помогне за намаляване на нивата на кръвното налягане. Това съобщи биохимикът д-р Дейвид Уилямс за британския в-к Express.

Сокът от нар действа чрез намаляване на дебелината на каротидните артерии, което впоследствие понижава кръвното налягане.

Пиенето на една чаша сок от нар ежедневно в продължение на една година може да намали систоличното кръвно налягане с до 22 мм живачен стълб, каза той.

Ако страдате от високо кръвно налягане, диетата ви е един от основните начини, по които можете да намалите стойностите на кръвното налягане без медикаменти, каза Уилямс.

В съчетание с подходящи промени в начина на живот и целенасочена хранителна помощ, промяната на вашата диета може не само да намали нивото на кръвното налягане, но значително да подобри цялостното сърдечно-съдово здраве, допълва той.

От хиляди години нарът е почитан като плод на живота. Една от забележителните му ползи е да подобряването на здревето на сърдечно-съдовата система.

Малко по обем проучване на само 19 пациента разкрива, че сокът от нар може да намали дебелината на каротидните артерии с до 30% след една година ежедневна употреба, или средно с 12% в продължение на 3 години, но без да се наблюдава допълнителна полза от употребата му над три години. Резултатите от това проучване са публикувани в специализираното издание Clinical Nutrition през август 2008 г.

Източник: zdraven.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.