Слушането на музика влияе положително на тренировките?

Може ли любимата ви музика да ви насърчи да тренирате по-усилено в залата? Отговор на този въпрос търсят австралийски учени, които проследяват обстойно как звука от слушалките по време на спортуване се отразява на организма.

Според екипа, който разглежда резултатите от близо 140 проучвания, слушането на музика влияе върху дишането и качеството на физическите упражнения.

Какво откриват?

Учените анализират изследвания, обхващащи близо 3 600 души. Някои от тях са направени през далечната 1911 г. Те разглеждат как някои физически активности се комбинират с определен тип музика. Според тях, музиката по време на тренировка подобрява настроението и носи хъс на спортуващия. Освен това подобрява дишането, което е предпоставка за успешен завършек на активността.

„Никой не е учуден, че музиката кара хората да се чувстват по-позитивно докато спортуват, но има такива, които не вярват, че музиката стимулира хората да тренират“, коментира Питър Тер от Университета на Куинсланд, Австралия.

Какво да слушаме докато спортуваме?

Според учените, няма значение каква е музиката. Има случаи сред участниците, при които те тренирали на мелодии, които не харесват, но самият ритъм ги нахъсвал за по-добри резултати.

От друга страна, от натоварването зависи какъв ще е темпът на музиката, която човек слуша. Така например при тичане не е препоръчително да слушате по-бързи мелодии. Когато те са по-бавни, пулсът не се учестява твърде много и тичащият ще издържи по-дълго време. В други случаи една балада не може да ви мотивира при кардио тренировка.

Друго изследване показва, че при тренировка, при която има музикално озвучение в залата, може да изпитаме близо 13 различни емоции.

Как да подберете най-подходящата музика?

Има много приложения, които може да свалите на телефона си. Някои от тях разполагат с определени плейлисти според вида тренировка. В случай, че искате да си пуснете нещо докато си правите упражненията вкъщи, в YouTube също има голямо разнообразие. Там ще откриете миксове с релаксираща музика, подходяща за йога или пилатес.

Каквото и да изберете, знайте, че когато имате желание да подобрите тренировката и слушате музика, със сигурност ще постигнете резултатите, към които се стремите.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.