Слаб имунитет – трябва ви повече сън

Системното недоспиване, стресът и напрежението през деня, могат да понижат имунитета. Това показва проучване на холандски учени, проведено след експеримент през 2018 година, съобщава Helath Line.

15 млади мъже, които били в добро здраве, но нямали качествен сън, участвали в 2-седмичен експеримент. Те трябвало да се справят с различни ситуации, поставени под допълнително напрежение. Учените установили, че има промяна на белите им кръвни клетки, които се свързват с имунитета.

Според резултатите, липсата на сън понижава значително защитните сили на организма и има по-голям риск да се разболее.

„Бъдещи проучвания ще ни дадат отговор по какъв начин безсънието срива имунитета на организма. Това ще помогне на хора, страдащи от хронично безсъние или на тези, които постоянно се борят с различни инфекции“. Това коментира д-р Катрин Акерман, ръководител на изследването.

Според екипа, имунната система може да се срине след 29 часа недоспиване. Разбира се, това може да стане и по-рано поради различни фактори.

Предишни тестове показаха, че ако не спите достатъчно, това може да доведе до затлъстяване, високо кръвно и сърдечни проблеми.

Липса на концентрация

Само ако не можете да спите добре една нощ, на следващия ден се усеща, че мисловната ви дейност е забавена. Безсънието може да окаже отрицателно влияние върху паметта и концентрацията. Ако забравяте и не може да се справите с по-голям обем от информация, си дайте почивка и поспете.

Покачване на килограмите

Ако спите по-малко от 5 часа в продължение на няколко дни, промяната в килограмите е налице. Кантарът показва повече, а вие може да се усещате подути и да нямате желание за разходка.

Понижаване на либидото

Безсънието понижава и желанието за секс. Според скорошно проучване, млади мъже, които не са имали качествен сън в продължение на една седмица, имат по-ниски нива на тестостерон.

Липсата на сън или спането по-малко от 5 часа е враг номер едно на половите хормони, които могат да се понижат с до 15%.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.