Синуитите зачестяват – как да се профилактираме?

Синуитът или по-често срещан като синузит е възпаление на разполагащите се около носа кухини – синуси. Два са пиковите периоди, по време на които заболяването зачестява - есенно-зимният и пролетният сезон. Епизодите на обостряне, в случаите на хроничен синуит се характеризират с нетърпимо главоболие; тежест, която често

обхваща цялата глава; както и секреция, която преминава и към гърлото, водейки до дразнене, проявяващо се с кашлица.

Синусите представляват костни кухини, които изпълняват главно резонаторна функция. Те имат анатомични връзки, под формата на отвори с носната кухина, където се дренира техният секрет.

Максиларните синуси са разположени в горната челюст, областта над горните зъби и под очите. Фронтални синуси се намират в основата на челото, над очите. Етмоидалните синуси са по срединната линия зад основата на носа, между очите, а сфеноидалният синус – зад очите, в основата на черепа. Нормално синусите са стерилни и от тях не могат да бъдат изолирани вируси и бактерии.

Причинителите на синуита могат да бъдат различни - бактерии, вируси, гъбички, но най-често инфекцията е смесена. Най-често инфекцията от носната кухина преминава в кухината на синусите, където се развива синуит. Важна роля като предпоставка за въвличане на синусите във възпалителния процес имат също изкривената носна преграда, наличието на увеличена трета сливица, пониженият имунитет и други.

Най-честите причинители на синуити са някои вируси - риновируси, грипни вируси тип А и Б, парагрипни вируси, а от бактериалните - Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis.

Главоболието и тежестта в областта на лицето и челната част на главата са най-характерните и чести оплаквания при синуит. Според характера и позиционирането на главоболието е възможно да се определи коя група синуси за въвлечени във възпалителния процес.

При максиларен синуит болката е предимно в областта на скулите, под очите, над горните зъби. Нерядко зъбната болка от горната редица зъби води пациента първо при стоматолог, като рентгеновата снимка поставя диагнозата. Възпалението на етмоидалните синуси предизвиква болка и чувство за тежест в областта между очите. При фронтален синуит е налице болка над веждите и в предната част на главата. Възпаление на сфеноидалния синус се предполага при дълбоко пулсиращо главоболие зад очните ябълки. Поради дълбочината на сфеноидалния синус, диагнозата поставя по-трудно и често налага потвърждаване с компютърна томография.

Препоръки за профилактика при синуит:

Поставянето на овлажнител в стаята има добър ефект, тъй като сухият въздух води до по-бързо изсушаване на носната лигавица, дразнене и по-лесно проникване на различни микроорганизми. Препоръчва се избягване на дългото плуване в басейни, в които се използват хлорни дезинфектанти. Тъй като хлорът оказва дразнещо действие върху лигавицата.

Дразнещи фактори и имащи отношение към обостряне на процеса са цигареният дим (независимо дали сте активен или пасивен пушач), запрашената среда.

Халотерапията е друг метод за профилактика на синуити, особено в случаите на хронифициране на заболяването и чести рецидиви. Терапията е позната още като солна физиотерапия, солна стая, солна пещера. Препоръчва се при лица от различни възрасти, включително и по-малки деца. Процедурите могат да се правят и в домашни условия.

От важно значение е лечението на хремата навреме, преди процесът да засегне съседните структури. Имунопрофилактиката също играе важна роля – добър ефект имат полибактериалните имуностимулатори.

Задължително в студеното време е носенето на шапка и шал. Излизането навън с мокра или недоизсушена коса също трябва да бъде избягвано, особено при лица с хроничен синуит.

 

 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.