Селен – за по-здрав имунитет през есента

В началото на есента организмът ни се нуждае от повече микроелементи, за да се подсили и подготви за по-студените месеци. Селенът е сред основните вещества, чрез които тялото функционира нормално. Неговият недостиг води до отпадналост, болки в мускулите и ставите, понижена функция на щитовидната жлеза, косопад, бели петна по ноктите.

Селенът е силен антиоксидант. Когато количеството му се понижи, организмът по-трудно се пречиства от токсини, а оксидативният стрес се повишава. Вследствие на това имунитетът спада и човек по-лесно се разболява.

Кои са най-големите ползи от приема на селен?

Понижава възпалението

Селенът е мощен антиоксидант, който неутрализира действието на свободните радикали, които атакуват клетките и причиняват хронични заболявания. Той подсилва имунната система, бори се с вирусите и микробите, с което понижава възпалението в тялото.

Предпазва сърцето

В някои райони, в чиито почви липсва селен, хората имат дефицит на микроелемента, съответно имат проблеми със сърцето. Веществото намалява възпалението в кръвоносните съдове и подобрява еластичността им. Така ги почиства от плаките с холестерол. Това е предпоставка за поддържане на нормално кръвно налягане и по-здраво сърце.

Грижи се за щитовидната жлеза

Селенът трябва да се приема при хора с понижена функция на щитовидната жлеза. Чрез него тя произвежда по-лесно най-активната форма на своя хормон.

Кои храни са богати на селен?

Възрастните трябва да приемат до 400 микрограма селен на ден. Това може да стане чрез храните:

Ядки – яжте по 1-2 бразилски орехчета, за да си набавите препоръчителния дневен прием на селен.

Морски дарове – стриди, миди, охлюви, скариди, омари, раци. Всички черупчести мекотели са богати на микроелемента.

Черен дроб – в агнешкия има най-много селен.

Риба – богата на селен, протеини и витамините В12, В1, В2, В3 и В6.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.