Самотата увеличава риска от инфаркт и инсулт

Наскоро Островът се сдоби с министерство, отговарящо за социализацията на самотни хора. Изследването, осъществено във Великобритания, обхваща над 479 000 души, които са отговорили на въпросник, за да се установи дали са социално изолирани или се чувстват самотни.

Социалната изолация и чувството на самота се свързват с по-голям риск от инфаркт на миокарда или инсулт, обобщават учените в публикация в медицинското списание Heart, цитирана от агенциите АФП и БГНЕС.

Това изследване е по-различно от подобни, които са правени досега, тъй като то изолира фактора самота от останалите фактори, засилващи риска от инфаркт. Така когато се изключат останалите рискови фактори, самотата се оказва отговорна за смъртността в 29% от случаите на инфаркт и 32% в случаите на инсулт.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей през януари 2018 г. назначи министър, отговарящ за самотните хора. Това радикално на пръв поглед решение, показва реална загриженост за онези, които живеят в изолация и самота.

Кристофър Алън, старши сестринска медицинска сестра в British Heart Foundation (BHF), заяви: Социалната изолация е сериозен проблем, който засяга много хиляди хора в Обединеното кралство. Знаем, че самотата и малкото социални контакти могат да доведат до лоши навици на живот, като напр. тютюнопушене, което може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Въпреки че това обширно проучване предполага физиологична връзка между самотата и здравословните проблеми на сърцето, връзката за това не е ясна връзка и са необходими много повече изследвания, за да се разбере дали наистина съществува такава, обявиха от BHF. По-ранните проучвания, финансирани от тази фондация, показват връзка между социалната изолация и повишения риск от смърт, като продължава да финансира изследванията, изследващи как психичното здраве влияе на риска от развитие на сърдечни проблеми.

Източник: zdraven.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.