Риба за повече интелект и здрав сън

Консумирането на риба подобрява интелекта и съня, установиха учени от Пенсилванския университет в САЩ.

Резултатите от изследването са публикувани в статия в Scientific Reports на Nature.

Предишни изследвания показваха влиянието на съдържащите се в рибата мастни киселини омега-3 върху умствената дейност. Но не бе достатъчно изучена връзката между нивото на интелекта (IQ) и подобряването на съня, твърдят авторите.

Изследването бе проведена сред 542 деца в Китай на възраст от 9 до 11 години. 54% бяха момчета и 46% момичета. Те отговаряха на въпроси колко честа са яли риба, след което бяха подложени на тест за равнището на интелект. В същото време техните родители преценяваха качеството на съня на децата си, отговаряйки на съответните въпроси на учените.

Резултатите показаха, че децата, които са яли риба най-малко веднъж седмично, са имали по-малко на брой нарушения на съня. Освен това при теста за интелигентност те средно са набрали 4,5 пункта повече от връстниците ми, които консумират риба рядко или изобщо не я ядат. На децата трябва да се дава по-често риба, смятат учените. Детето може да приема риба дори от 2-годишна възраст.

Децата добре чувстват миризмата. Ако не са свикнали с нея, може да избягват да ядат риба, поясни Дженифър Пинто-Мартин, която е участвала в изследването, цитирана от агенция БГНЕС.

Източник: zdraven.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.