Разширени вени – профилактика и полезни съвети

Разширени вени е по-широко познатият синоним на медицинския термин варикозни вени. Заболяването се нарежда до социално значими заболявания като артериалната хипертония и захарния диабет, които са характерни за развитите страни – основно от Европа и Северна Америка.

Статистически данни показват, че между 25 и 30% от населението е засегнато в различна степен.


В България жените са с по-висок процент на засягане от мъжете – процентът се движи между 20 и 40%, като в тези проценти се включват различните степени на заболяването – от лека до умерена и тежко изразена. При мъжете процентът на засягане се движи между 15-20%. Тенденцията е за повишаване на новооткритите случаи и то с „подмладяване“ на заболяването.

Основният етиологичен фактор за заболяването е слабостта на венозните клапи, чиято функция е да възпрепятстват връщането на венозна кръв към крайниците и да осигуряват предвижването ѝ към сърцето. Застоят на венозна кръв води до повишаване на налягането, което се упражнява върху стените и съответно последващото им разширение.

Характерна особеност е, че заболяването засяга в голяма степен жени с наследствена предразположеност за развитие на разширени вени, като периодът на бременността е свързан с повишен риск за изявата им. Допълнителен фактор по време на този период, освен покачването на килограмите са и хормоналните промени, които задълбочават проблема, поради негативното си въздействие върху венозната стена. От друга страна, чисто механичното притискане на вените в малкия таз от плода води до повишаване на венозното налягане във венозната система.

Първи прояви, за които е добре да се следи са появата на зачервяване, уплътняване и болезненост по хода вените. Появата на внезапен оток със зачервяване на крака и повишаване на температурата.

Препоръки за профилактика по време на бременността

По време на бременността трябва да се спазва определен двигателен и хигиенно-диетичен режим. Препоръчва се избягването на продължителен стоеж в право или седнало положение, както и пълната липса на движение. Други рискови фактори за влошаване на състоянието са излагането на високи температури – сауна, парна баня, горещи минерални басейни и душове, нерационално хранене, което води до затлъстяване, тютюнопушене, както и неудобните дрехи и обувки, особено на висок ток.

Препоръчва се бременните жени да носят компресивни медицински чорапи или чорапогащници. Приемът на медикаменти и хранителни добавки за разширени вени при бременни трябва винаги да става с предварителна консултация с акушер-гинеколог.

Подходящи упражнения, които могат да се прилагат както вкъщи, така и в работна обстановка е повдигането на стъпалата на пръсти – поне 20-30 повторения. Сериите могат да се правят на всеки 1-2 часа и са особено подходящи при работещите на стол. В легнало положение краката е добре да се поставят на по-високо ниво от това на тялото, като по този начин се подобрява отокът на венозната кръв към сърцето.

При жени, при които има изявени прояви на варикозни вени е подходящо да се провежда лечение преди плануване на бременност. При голяма част от жените варикозните вени се изявяват за първи път по време на бременността. Обикновено симптомите отшумяват в рамките на до 3 месеца след раждането.

Противопоказано е радикалното лечение на разширените вени в периода на бременността. Важно е да се отбележи, че оперативното лечение на разширените вени се провежда преди забременяване или едва след раждането, по-конкретно – след преустановяване на кърменето.

 

 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.