Развитие на бебето в първите шест месеца

При раждането на детето фактически отделяме организъм от друг. Поради това, че плодът е бил в продължение на дълъг период част от майката, е напълно нормално да приемем вътрешната му позиция на объркване, в новото пространство за съществуване. В сравнение с вътрешния свят, създаден и пазен от мама, външният не е най-приветливото място.

Човешките бебета се появяват силно неразвити, в сравнение с останалите примати. Нашите бебета, не виждат, както ние. Не разбират шума. Не успяват да се предпазят от опасности. Това, че са човешки същества и ще бъдат обгрижвани, изключително внимателно и продължително им дава време да учат.

Месец първи

През началните седмици умът на детето се учи да привиква към образа от очите. Налага му се да почувства дискомфорта на глада и коликите за първи път. Принудено е да разбере, че не е единно с останалия свят и обкръжаващата среда може да му донесе неудобство.

В първия месец мъничето започва да използва и познава сетивата си. Чува и се опитва да вижда, както и ние. Погледът му е привлечен от движение, от лицето на мама. При болка, глад, страх реакцията е инстинктивна – плач.

Месец втори

Този период се характеризира със започване на опити за социалност с родителите. Проявява повече интерес към хората, отколкото към предметите. Проучва форма, движение, мимика на лицата. Следи какво правят близките, започва опити да играе с тях, и изразява недоволството си, ако играта се прекрати. Овладява мимиката до степен, да се усмихва – развива социална усмивка. При предизвикано недоволство за първи път усеща, а може би дори ще се опита да изрази, гняв. Издава звуци различни от плач, умът му започва да проучва звукоизвличането, защото гласовете на семейството очевидно са по-умели.

Месец трети

Наблюдението над околните бавно се засилва, любопитството към новия свят расте, а с него и желанието за включване в активностите у дома. Прави опити за контакт с околните, дори се опитва да отразява емоциите на майката. Когато му се усмихнете, се старае да ви отвърне. Усмивката върви в комплект с движение на тялото, като и двете му доставят удоволствие. Проявява желание за имитиране на прости движения и мимики, особено ако обичаните хора го насърчават. Надява се да привлече вниманието ви и да започне общуване, издавайки звуци, усмихвайки се и движейки се.

Месец четвърти

Телевизора започва да е част от интересните неща в дома. Постепенно, видовете хора започват да се категоризират. Прави опит да различи възрастен от дете. Когато успее е заинтригуван от децата, гласовете им, действията им. Реагира все по ясно на нещата предизвикващи недоволство (а не неудобство) – плаче, когато приятната игра с вас бъде прекратена. Смехът става постоянна част от ежедневието. С ваша помощ бебето се е научило да се забавлява.

Месец пети

От съвсем малки, децата ясно различават майките си. Но тъй като всички се грижат за него, останалите лица не са жизненоважни за запомняне, в кратки срокове. В петия месец, вече точно различава близките си от останалите хора. Лицата и действията са му пределно ясни. Вече е готово да реагира негативно на непознати лица и да проявява предпочитания измежду близките, като мама, разбира, се е на първо място. Придобива по-силна настоятелност. Фокусът се е изместил от задоволяването на физическата нужда, върху доволството от общуването и ученето (играта) – видимо му харесва да играе с вас по време на хранене.

Месец шест

Вече съвсем целенасочено проявява характер, когато общувате. Може да се види дали е по-отстъпчиво, инатливо или склонно към плач, нежно (склонно към гушкане и желаещо внимание) или активно (игриво и проучващо максимално средата). Паметта му и адаптивността му работят все по-добре заедно, реагира на името си, на интонацията на гласа на майката. Настроенията му са лесни за разпознаване, стават все по-близки до общоприетите. Проучва начините за изразяване, репертоара от звуци се множи.

Изключително важно е да кажем, че всяко дете е различно. Развитието на уменията и възприятията се движат с темпо и по начин, зависещ строго от условията, в които живее и от наличния потенциала. Ако някоя от характеристиките се забави малко, но вашето съкровище е контактно, игриво и щастливо, не трябва да се притеснявате от това, че едно умение се е появило преди друго.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.