Първи проучвания на ваксина срещу рак на гърдата

Първата по рода си ваксина срещу рак на гърдата започва своите клинични проучвания в първа фаза.

Това ще бъде първото проучване, което тества ваксина срещу тройно негативен рак на гърдата - най-агресивната и най-смъртоносна форма на рак на гърдата при хората.

Проучването е уникално по рода си, а учените зад него са безкрайно развълнувани, пише iflscience.

"В дългосрочен план се надяваме, че това ще бъде истинска превантивна ваксина, която да бъде прилагана върху здрави жени, за да се предотврати развитието на тройно негативен рак на гърдата - формата на болестта в тази област, за която имаме най-малко ефективни лечения", казва д-р Г. Томас Бъд, главен изследовател в проучването.

Във вторник клиниката в Кливланд, САЩ, обяви, че започва клиничните проучвания, след като получи одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата.

След провежданите две десетилетия лабораторни изследвания и тестове върху животни, първото проучване върху хора ще се случи в изследователския институт "Lerner" на клиниката в Кливланд и първоначално ще включва от 18 до 24 жени, преборили се с ранен стадий на тройно негативен рак на гърдата, но изложени на висок риск от рецидив.

Учените се надяват, че тази първа стъпка ще доведе до успех, който ще позволи ваксината да бъде изпробвана върху здрави хора с висок риск от заболяването, както хората с BRCA1 генни мутации.

Първо, обаче, проучването цели да определи максималната поносима доза от ваксината, както и да оптимизира имунния отговор на организма спрямо нея. За целта, на участниците в проучването ще бъдат поставени три дози ваксина с две седмици период от време между всяка игла.

Участниците в проучването ще бъдат наблюдавани 84 дни след прилагането на последната инжекция, за да се оценят евентуалните странични ефекти.

Тройно негативният рак на гърдата представлява 12-15% от всички видове рак на гърдата, но е най-смъртоносният вид, като една четвърт от пациентките губят живота си в рамките на пет години след поставянето на диагнозата.

Този вид рак е труден за лекуване с хормонална терапия, а останалите набелязани лекарства са неефективни. Единственият начин да се предотврати по-нататъшно развитие на болестта е мастектомията.

Ако проучването, което се очаква да приключи през септември 2022 г., докаже, че ваксината е ефективна, учените се надяват, че тя може да подобри последиците при хора, изложени на риск от рак на гърдата, както и други видове рак.

Източник: vesti.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.