Проучване показва защо не трябва да спим до късно през уикенда

Когато през седмицата задачите и отговорностите се натрупат, често изглежда, че има само един начин да се справим с всичко, а именно чрез по-кратък сън, тъй като можем да наваксаме през уикенда

Но учените от University of Colorado в Боулдър, Колорадо, САЩ, съветват да не го правим, въпреки че ще се почувстваме по-добре, ако спим по-дълго в края на седмицата. Щетите, причинени

от постоянната липса на сън, не могат да бъдат заличени от допълнителна доза през уикенда, твърдят изследователите. Още по-лошо е, че преминаването от недостатъчно към прекалено много сън може дори да доведе до стрес и риск от диабет.

Тялото ни се нуждае от сън, за да се възстанови; обработва се нова информация, съхраняват се спомени и се компенсира метаболизмът. Когато сънят липсва, тялото все по-често абсорбира лошата захар в клетките, натрупва повече мазнини, а паметта отслабва.

Изследователският екип на Кристофър Депн открива, че при недостатъчен сън хората дори са склонни да приемат повече калории. „Възстановяването през уикенда или спането до късно не са ефикасна стратегия за коригиране на метаболитните нарушения, причинени от постоянната липса на сън“, пише в публикация съавторът Кенет Райт, цитиран от Business insider.

За изследването учените са сформирали три групи по 36 души и са наблюдавали резултатите от липсата на сън за период от девет дни. Едната група е оставена да спи по 9 часа на денонощие, втората само по 5 часа, а на третата е позволено да спи до късно през уикенда, за да се възстанови от петчасовия сън през работната седмица.

Оказва се, че хората от групата с малко сън са си хапвали честичко и така малко са увеличили теглото си. Тялото им е произвело повече инсулин, за да понижи нивата на кръвната захар - начални признаци за диабет. Повтарящата се промяна от малко към повече сън всъщност е влошила негативните ефекти върху тялото на хората от третата група.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.