Против кашлица преди лягане пийте топло мляко с масло

Кашлицата е внезапно изхвърляне на въздух от белите дробове през епиглотиса с невероятно бърза скорост (около 100 километра/час). Тя помага за пречистване на дихателните пътища от нежелани дразнители. Преди да се появи кашлицата, е необходимо да настъпят няколко предходни събития. В началото, гласните струни се отварят широко, позволявайки на допълнително количество въздух да премине през белите дробове. След това епиглотисът затваря трахеята (ларинкса) като същевременно свива коремните и междуребрените мускули, увеличавайки налягането зад епиглотиса. С повишаване на налягането, въздухът се изтласква внезапно и създава пронизващ звук, тъй като преминава бързо покрай гласните струни. Накрая въздушната сила изхвърля дразнителите и прави дишането по-леко.

Ако имате кашлица и искате да се отървете от нея възможно най-бързо, без да прибягвате до употребата на скъпи и вредни химични продукти, може да използвате следната рецепта за приготвяне на напитка от мед, мляко и масло, представена в две разновидности. Ето как.

Рецепта 1: Напитка от мед, мляко и масло за кашлица

Необходими продукти:

50 грама краве масло
250 милилитра прясно мляко
1 чаена лъжица пчелен мед

Начин на приготвяне:

Загрейте прясното мляко на котлона. Добавете меда и маслото. Разбъркайте и консумирайте - 30 минути преди лягане. Повтаряйте процедурата всяка вечер до облекчаване на състоянието.

Рецепта 2: Напитка от мед, прясно мляко и сода бикарбонат за кашлица

Необходими продукти:

250 милилитра прясно мляко
20 грама какаово или кокосово масло
1 чаена лъжица пчелен мед
1 щипка сода бикарбонат

Начин на приготвяне:

Изберете кокосово/какаово масло, предназначено за хранителни цели. Поставете необходимото количество в стъклена чаша. Залейте с топло прясно мляко и разбъркайте. Добавете мед и сода бикарбонат (сода за хляб). Отново разбъркайте и преминете към консумация. Повтаряйте процедурата всяка вечер преди лягане до постигане на желаните резултати.

Ползи от съставките:

Медът има антибактериални свойства. Той съдържа ензим, който се превръща във водороден пероксид, когато се комбинира със сол и вода. Освен това е хигроскопичен (привлича вода) и всъщност извлича течност от клетките на бактериите, т.е. елиминира ги чрез дехидратация. Суровият мед съдържа малки количества прополис. Това е лепкаво вещество, направено от пчелите с помощта на дървесни смоли. Той има антисептични свойства. И накрая, пчелният продукт е богат на редица полезни растителни химикали (фитохимикали), които подпомагат имунната система на организма. Като се има предвид, че суровият мед е естествено антисептично, антибактериално и противовъзпалително средство и насърчава имунитета, не е странно, че присъства в толкова много търговски сиропи и бонбони против кашлица.

Смята се, че прясното мляко насърчава производството на храчки. Това са гъсти и лепкави субстанции, съставени от слуз. Храчките се възпроизвеждат от дихателната система и имат тенденцията да се стичат надолу по задната част на гърлото при грип и настинка. Някои хора отбягват прясното мляко, и като цяло млечните продукти, тъй като са категорични, че те увеличават храчките. Така обаче губят ценен източник на калций, както и други хранителни вещества. И така, необходимо ли е наистина да ги отбягваме? Отговорът е: не (освен ако не страдате от астма, алергия или непоносимост към лактоза). Всъщност, прясното мляко помага за хидратиране на тялото, а това е от съществено значение за разреждане на храчките и улесняване на тяхното експулсиране. И все пак, ако не искате да приемате млечни продукти, може да ги замените с растителни - например да използвате кокосово или бадемово мляко вместо обикновено.

Кравето масло, особено пречистеното масло гхи, помага за извеждане на храчките и освобождаване на дихателните пътища. То, подобно на прясното мляко, също може да бъде заменено от хранителни продукти на растителна основа. Когато избирате такива, обърнете внимание на етикета. Върху него трябва да бъде обозначено, че маслото е 100% натурално студено пресовано и подходящо за хранителни цели.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.