Продължителното работно време вдига кръвното

Хората, които работят в офис повече от 40 часа седмично, могат да развият по-вероятно високо кръвно налягане спрямо тези, които се трудят 40 часа или по-малко часове.

Това показват резултатите от изследване, публикувано в специализираното издание на Американската сърдечна асоциация Hypertension на 19 декември 2019 г.

За нуждите на изследването са проследени стойностите на кръвното налягане на над 3500 канадски служители в застрахователната индустрия три пъти дневно в продължение на 5 години.

Работещите съобщавали също и броя работни часове за седмицата: от 21 до 34 часа; от 35 до 40 часа; от 41 до 48 часа; 49 или повече часове.

Резултатите показали, че тези, които работели над 40 часа седмично, имали по-високо кръвно от тези, коит оработели 40 или по-малко часове.

Засилването на риска от хипертония при продължително работно време се запазвало, дори когато били приравнени допълнителни фактори като възрастта, пола, образованието, трудовия опит и други рискови фактори от начина на живот като употреба на алкохол и цигари.

Били наблюдавани както за хронична хипертония (горна граница над 140/90 милиметра живачен стълб), така и за скрита хипертония – при измерен живачен стълб под 140/90 мм, но над 120/80 мм.

Тези офис служителите, които прекарват 49 и повече часа седмично на работното си място, са със 70% по-голям риск от скрита хипертония и 66% от по-голям риск да развият диагнозата хипертония, отколкото работещите 40 или по-малко часа седмично.

Тези пък, които работели над 40 часа до 48 часа седмично, били с 51% по-голяма вероятност да развият скрита хипертония и 33% повече вероятност да бъдат диагностицирани с постоянна хипертония.

Продължителното работно време е свързано както със скритата хипертония, така и с високото кръвно налягане, пише в заключение ръководителят на изследването Ксавие Трюдел от университета Лавал в Квебек, Канада.

Учените подчертават, че високото кръвно налягане е основна причина за сърдечно-съдови заболявания и съветват да се намалят работните часове, за да се намали и риска от тях.

Източник: zdraven.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.