Проблемна кожа – кои храни и напитки да избягвате?

Медицинската козметика е едно от средствата, които ни помагат да се справим с проблемната кожа. Тя е по-скъпа от обикновената, но доста по-ефективна. Ако я ползвате по препоръката на вашия дерматолог, но акнето, възпалението и изсушаването не се оправят, то трябва да откриете каква е причината. Според специалистите, много често това е неправилният хранителен режим.

Колкото и качествена козметика да имате, ако не се храните както трябва, то кожата веднага ще ви го покаже. Ако се чудите защо лицето ви се омазнява повече от обичайното, най-вероятно трябва да спрете да похапвате пържени храни и бургери, пълни с трансмазнини.

За да се справите с проблемната кожа, трябва да си наложите някои ограничения. Ето какво е по-добре да не ядете:

Захар

Кой не обича сладкото? Като много от нас, сигурно и вие ядете по някое десертче всеки следобед, пиете кафе и други топли напитки след като задължително сте ги овкусили със захар. Но това рефлектира върху състоянието на кожата ви.

Приемът на бялата рафинирана захар отслабва имунната система и подпомага процеса на стареене на кожата. Вследствие на това намалява количеството на два основни компонента, отговарящи за здравата и опъната кожа – колаген и еластин.

Вместо да ядете пакетирани сладкиши и да слагате бяла захар в напитки и десерти, по-добре ги заменете с плодове, чиито натурални захари са по-полезни и не разрушават до такава степен кожните клетки.

Бял хляб и всякакви тестени изделия

Няма нищо по-хубаво от аромата на топъл хляб и вкуса, който гали небцето ни, когато си хапнем малко. Но белият хляб и въобще тестените изделия, са пълни с много въглехидрати, които повишават гликемичния индекс. Те са пълни с глутен, който при някои хора причинява сърбеж, зачервяване и образуване на пъпки по кожата.

Ако се опитвате да излекувате акнето или имате свръхчувствителна кожа, по-добре заменете белия хляб с пълнозърнест или го хапвайте само на закуска.

Кофеин

Мнозина не могат да започнат работа, ако не са пили кафе, а до края на деня може да изпият още няколко напитки, съдържащи кофеин. Така ценната съставка кофеин, благодарение на която сме по-бодри, причинява дехидратация на кожата. Тя става по-суха и губи руменината си.

Кофеинът насърчава производството на кортизол – хормон на стреса, който спомага за изтъняването и посивяването на кожата.

Снаксове, чипсове и други

Някои си мислят, че нищо няма да им стане, ако хапнат малко чипс докато гледат телевизия, но когато това започне да се повтаря често, страда предимно кожата. Освен че водят до наднормено тегло и проблеми с метаболитната система, тези снаксове са пълни със сол, захар, натрий и консерванти. Те причиняват свръхпроизводство на мазнини в клетките и запушване на порите.

Пържени храни

Неведнъж сме споменавали, че рафинираното олио не е от най-добрите приятели на кожата. Пържените храни трябва да се избягват, защото след приема им холестеролът се повишава и кожата става по-мазна. Това е идеална среда за пъпки и разпространяване на бактериите, причиняващи възпаление.

Балансираното хранене, в което приемате достатъчно витамини, минерали, фибри и протеини, е най-добро за подобряване състоянието на кожата. Ако искате тя да е по-здрава и сияйна, яжте достатъчно плодове и зеленчуци, които са богати на полезни за тялото микроелементи, насърчаващи производството на колаген.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.