Пробиотикът, който лекува депресия

епресията е успешно излекувана при мишки, хранени с пробиотични бактерии, съобщава ново изследване. Бактерията, която са изследвали, е известната ни Лактобацилус, която откриваме в киселото мляко, наред с други храни. Ролята на чревната микробиология като съществен фактор за психичното здраве е в


центъра на изследователски интерес напоследък. 

Учените открили, че когато мишките в изследването са били подложени на стрес, състава на бактериите в червата им се променят. Основната промяна е намаляването на Лактобацилус, което е било свързано с депресивно поведение в мишките.

Храненето им с полезната бактерия почти изцяло е прекратило депрекивното поведение. Учените са открили механизъм за това как тази промяна в червата е довела до депресия (чрез метаболит, наречен кинуренин). Сега те възнамеряват да продължат да изследват ролята на кинуренин в депресията:

„Проведени са известен брой изследвания при хора голям брой при животни, които говорят за това как този метаболит, кинуренинът, може да повлияе на поведението – Йоана Марин, първият автор на изследването. – Той е продукт на процесите на възпаление, за който е известно, че е свързан с възпалението.

Но все още остава въпросът: Как? Как тази молекула засяга мозъка? Какви са процесите?

Това е пътят, по който искаме да поемем.“

Източник: Obekti.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.