Премиерът Петков: Зеленият сертификат отпада при тези две условия

Отваряме дискусия и имаме предложение за премахване на зеления сертификат в момента, в който достигнем ваксинация от 60 процента. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет

Петков допълни, че нивото на ваксинация ще бъде само единият от критериите, който трябва да бъде изпълнен за отпадането на зеления сертификат, а вторият ще е заетостта на интензивните легла в страната да спадне на пет или под пет процента.

"С други думи, когато вълната е отминала и има вече много нисък риск за системата, тогава предлагаме зеленият сертификат да отпадне. Това не е крайно решение, това е само предложение, което ще бъде дискутирано в следващите дни. Искаме да покажем, че проактивно управляваме и този процес", обясни Петков.

Министър-председателят допълни, че обявеният минимален процент на ваксинирани за отпадане на зеления сертификат ще бъде за две дози от ваксината

Петков обяви още, че първоначално обявените шест клъстерни региона на страната са оптимизирани на пет, като още веднъж посочи, че идеята на този модел е да се прогнозира разпространението на вируса, както и да се прехвърлят спешните случаи в съседни области при голяма натовареност.

"Засега този вариант на COVID-19, въпреки че се разпространява много интензивно, не води до високи нива на заетост на интензивните легла. Ако бяхме използвали старите модели и единственият критерий да е заболеваемост на 100 хил. души, вече цяла България трябваше да бъде затворена", коментира още министър-председателят

Той допълни, че прогнозата е Регион 1, който включва Западна България /Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Благоевград, Перник и Благоевград/ до пет дни да навлезе в трети етап, който предвижда въвеждането на меки ограничителни мерки.

Същото важи и за Регион 5, включващ Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора.

Има пряка връзка между нивото на ваксиниране и използваемост на интензивните легла в болниците, като новият модел, който предлагаме, е прогнозируемост, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Според новия модел държавата се разделя на пет региона, ще се следи натовареността на болниците в реално време. За премахването на зеления сертификат и дискусията около него министър Сербезова посочи, че държавите от ЕС имат по-високо ниво на ваксинация и въпреки че и в България то се увеличава, не може да стигне дори средноевропейските нива.

"В много държави се облекчават мерките заради по-високото ниво на ваксинация сред населението", допълни тя.

Мерките се взимат на областно ниво и всяка област има кризисен щаб. Мерките на областно ниво се съгласуват с главния държавен здравен инспектор. Различията в областите са заради заетост на легла, скорост на запълване, трансфер на болни от един в друг град или област, обясни министър Сербезова създаването на новата карта за ниво на заетост на болничните легла.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че в бъдеще, ако коронавирусът се промени и стане нормална респираторна инфекция, няма да има нужда от толкова ограничителни мерки.

До три седмици ще продължава повишаването на заболеваемостта от коронавирусната инфекция и вероятно след това ще започне нормализиране - в края на февруари, каза още Кунчев.

По думите му някои области в страната вече са достигнали пик на разпространението на инфекцията. По думите му 95 на сто от умиращите са неваксинирани.

Министър Сербезова коментира боледуването на децата, посочвайки, че те са понесли най-тежко битката - онлайн обучение, стрес в началото на пандемията, начин на поднасяне на информация, и предстои в дългосрочен аспект да се оцени как се отразява всичко това на децата.

Сербезова призова работещите в болниците и в регионалните здравни инспекции да попълват ежедневно информацията в системата.

"Важно е, тъй като се следят показатели до ниво област, училище, паралелки, възрастови групи, 14-дневна заболеваемост на сто хиляди души, как децата се разболяват, как разпространяват инфекцията, как се разболява медицинският персонал. Не само леглата са важни, важно е кой ще застане до леглото и ще се грижи за нас", добави тя.

Ученическата възраст е първа по заболеваемост сега, но тежко протичане на болестта сред децата не се наблюдава, увери д-р Кунчев.

Източник: vesti.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.