Прекаляване с кафе уврежда зрението

Пиенето на повече от три чаши кафе дневно увеличава опасността от загуба на зрението и слепота, установиха американски учени.

Дори приемането на умерени количества от кофеиновата напитка може да доведе до глаукома, която унищожава очите, показва изследването, цитирано от агенция БГНЕС. Учените препоръчват на любителите на кафето да намалят количествата, за да се предпазят от заболяването.

Изследователите от Бостън, САЩ, смятат, че съставки в кафето увеличават налягането в очната ябълка, причинявайки нарушаващото зрението заболяване, известно като ексфолиативна глаукома. Те обаче не са установили никаква връзка между болестта и други продукти, съдържащи кофеин, като чай, кока-кола или шоколад.

Предишно изследване установи, че скандинавците имат най-висок процент на заболеваемост от ексфолиативна глаукома в света. Те също са и най-големите потребители на кофеиново кафе. В новото изследване участвали над 120 000 души от Великобритания и САЩ, които били над 40-годишна възраст и не страдали от глаукома.

Те трябвало да отговорят колко кафе пият на ден. Оказало се, че хората, които пиели над три чаши дневно, увеличават опасността от развиване на глаукома спрямо въздържателите. Жените с роднини, които страдат от глаукома, също са изложени на по-висок риск.

Източник: zdraven.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.