Прекалено картофи вреди

Консумирането на картофи във всякаква форма, включително и чипс, може да увеличи кръвното налягане, пише британското издание Independent, цитирано от агенция БГНЕС.

Четири хранения с картофи седмично, независимо от начина им на приготвяне, водят до 11% увеличаване на риска от високо кръвно налягане, в сравнение с консумирането им по-малко от веднъж седмично при жените, показва проучването на учени от Бирмингам и Бостън.

Учените също така са установили, че мъжете и жените, които ядат повече от четири пъти седмично пържени картофи имат 17% по-голям риск от високо кръвно.

Според изследователите замяната на едно хранене картофи дневно с други зеленчуци без скорбяла намалява със 7% риска от високо кръвно.

Лекарите са установили, че като най-вероятна причина за връзката на картофите и високото кръвно е високият гликемичен индекс (GI) на кореноплодните. Храните с висок индекс освобождават енергия по-бързо и по тази причина увеличават и по-бързо.

Ястията с висок GI се свързват с лошо функциониране на клетките в тялото, оксидативния стрес, възпаленията и всички потенциално важни механизми за развитието на хипертонията.

За да стигнат до своите изводи, учените са изследвали данни за над 187 000 мъже и жени от три мащабни проучвания в САЩ през последните 20 години.

Друго проучване от януари за влиянието на картофите показа, че жените, които се хранят с кореноплодното два до четири пъти седмично имат около 27% по-голям риск да развият диабет по време на бременността си. Тези, които се хранят повече от пет пъти седмично с картофи увеличават риска си с 50%.

Източник: zdraven.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.