Превръщат ли се психичните заболявания в епидемия на модерния свят?

Чували сме, че всяко сериозно земетресение е предшествано от множество малки трусове, които не можем да усетим с нашите сетива. В един момент дребните трусове прерастват в унищожително земетресение.

Може да няма сигурни доказателства за земетресенията,


но това до голяма степен е вярно за някои психични заболявания, които протичат на пристъпи – най-вече шизофрения и биполярно разстройство. Новите пристъпи на болестта предупреждават за наближаването си. Езикът на техните послания не е много ясен, но може да бъде научен.

Шизофрения. Около 1% от хората по света страдат от шизофрения, сочат данни на СЗО. У нас от болестта са засегнати около 70 000 души. 15 нови случаи откриват лекарите на всеки 100 000 души. 2/3 от тях изискват болнично лечение. Стряскащи са данните, че възрастта на заболяването става все по-ранна. Средната възраст, на която се открива заболяването при мъжете е 21 години, а при жените е около 27 години.

Симптоми на болестта. Основните симптоми са в сферата на преживяванията, мислите и усещанията. Сред ранните признаци, които са знак за консултиране със специалист са значими промени в поведението, които не могат да бъдат обяснени с конкретна причина. Това винаги е тревожен сигнал. Наблюдават се и нарушения във възприятията под форма на слухови и сензорни халюцинации, а също и параноидни страхове

Лечение. При около 50% от болните заболяването протича сравнително благоприятно и при адекватно лечение и правилно отношение болните могат да водят нормален живот. Преди да се пристъпи към лечение е важно да се постави диагноза и болният да осъзнае, че има нужда от помощ.

Около 15 – 20% от пациентите се възстановяват след първи пристъп. Около 52% са без психотични симптоми през следващите 2 години след първия пристъп. 50 % от болните обаче са с частично нарушено функциониране след пореден пристъп, а 25% остават инвалиди.

Все още не се знаят точните причини за развитие на болестта. Фактът, че все повече млади хора в активна възраст развиват психичното заболяване говори, че влияние оказва средата и начинът на живот.

 

 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.