Правила за стойката за здраво тяло

Като малки често сме получавали забележки от родителите си да стоим с изправени рамене и да не се прегърбваме. Добрата стойка обаче далеч не се изчерпва с това. В ежедневието си често ни се налага да прекарваме часове наред в някоя поза и без да се усетим, ако тя е неправилна, се отразява на здравето ни.

Без значение дали стоите, лежите или седите, ако позата на тялото ви е погрешна, това поставя под напрежение мускулите, ставите, нервните окончания, обърква кръвообращението, причинява болка, изтръпване и в дълготраен план дори води до изкривяване на костите, гръбнака и врата.

Добрата стойка използва по-малко енергия – независимо дали тя се поддържа от мускулите ви или стола, на който седите. Основните коремни мускули работят по-ефективно, което означава, че могат да ви бъдат помощник и да ви позволят да движите крайниците си по-свободно. Ако тялото ви се чувства удобно, пестите енергия за движенията, които искате да правите. Следователно добрата стойка може да помогне при мускулна слабост, болка и умора, както и при атаксия (проблеми с координацията), тремор, спастичност и спазми.

Правилна стойка при седене:

– Коленете са сгънати на 90 градуса, стъпалата опират в пода;
– Брадичката е изправена, лицето гледа напред;
– Гърбът е изправен и прилепен за седалката, така че тялото в областта на бедрата и гърба образува също ъгъл 90 градуса;
– Коленете не трябва да минават пред стъпалата дори при седене;
– Теглото трябва да бъде разпределено еднакво между двете седалищни бузи.

Правилна стойка при стоене:

– Гърбът и раменете са изправени;
– Вратът също не трябва да клюма напред или назад;
– Раменете трябва да са отпуснати, но не напред или назад;
– Коленете трябва да не се опират, стъпалата на леко разстояние едно от друго;
– Гърдите напред, коремът прибран;
– Не пъчете таза напред.

Правилна поза при лежане:

Лежането трябва да следва естествените извивки на тялото!
– Както при седенето и стоенето, опитайте да държите гърба в една линия;
– Ако имате извивки в задната част, при лежане по гръб може да сложите мека възглавница, за да запълните дупката в областта на кръста;
– Пазете врата! Не слагайте много възглавници под главата. При спане по гръб и настрани, ползвайте ортопедична възглавница, която има обла извивка, влизаща в областта на врата. При спане по корем – ползвайте много мека и ниска възглавница или без възглавница изобщо.
– При спане настрани, не преплитайте краката (единият захлупва или изпреварва другия), тъй като това води до изкривяване на таза. Сложете малка възглавничка между коленете, за да държите бедрата в успоредно положение.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.