По-малко и по-прости играчки за развито въображение

С приближаването на коледните празници повечето родители щурмуват магазините в желанието си да купят на детето най-модерната, рекламирана и пищна играчка. Но в много случаи тя не е това, от което детето има нужда.

Всеки се води от очакванията на детето – елха, отрупана с подаръци, кой от кой по-шарен и голям. Дали обаче многобройните играчки са най-доброто решение? Винаги ли повече означава по-добре?

Според учените отговорът е: невинаги. Броят играчки и техният вид определят начина, по който децата играят.

Колкото по-малко са те, толкова повече насърчавате децата да използват въображението си. А те го имат, просто не се налага да го използват, когато са затрупани с предмети.

Децата се разсейват, когато имат голям избор

В едно свое проучване учените оставят група деца на възраст между 1 и 2 години в стая с 4, а друга група - в стая с 16 играчки, пръснати по пода. Дава им се пълната свобода да правят каквото поискат. Изненадващо, но когато децата имат на разположение само 4 играчки, те прекарват по-дълго време с всяка от тях, разнообразяват самите игри и използват повече въображението си.

Втората група деца имат много по-голям избор, но вниманието им е по-разпокъсано и бързо се насищат на всяка от играчките. Заключението е, че броят им оказва влияние върху начина, по който децата играят.

"Старомодни" или съвременни играчки?

Върху креативността има въздействие и типът играчки. По-опростените, „старомодни“ играчки са много по-образователни, отколкото нашумелите интерактивни забавления. Те правят децата лениви и ги превръщат в наблюдатели, а не в активни участници в играта.

В един свой експеримент психолози наблюдават времето, което майки и техните бебета, на възраст 10-16 месеца, прекарват с електронни играчки като бебешки телефон, лаптоп, говореща книга и т.н. След това сравняват с начина, по който си играят със сортер за формички, дървен пъзел или конструктор. Те стигат до извода, че при използването на интерактивните играчки, родителите общуват по-малко с децата си, а когато го правят – нивото на общуване е много ниско.

По-простите играчки дават възможност за пълноценно общуване

Противоположният ефект имат по-простичките играчки като пъзел или конструктор. Общуването и разговорите с децата са изключително важни за тях. Качествената комуникация налага използването на много и то нови думи, което на по-късен етап от развитието на детето ще разкрие неговия богат речников запас и висока грамотност.

Интерактивните играчки изместват родителя

Интерактивните играчки изземат функцията на родителите. Те говорят, разказват и пеят вместо тях. Но думите са едни и същи. Съвсем различно е, когато с децата общуват хора. Тогава те научават много повече, тъй като участват активно в заниманията и имат възможността да изследват тялото си, неговите функции и своите способности. Ако само наблюдават как възрастните, или пък играчка, извършват определено действие, ще им бъде много по-трудно да го повторят. Ето защо играчките, които правят всичко вместо вас, родители, не са най-добрият избор, ако искате да насърчите креативността в детето си.

Играчки за момченца и момиченца

Все повече са изследванията, които доказват, че подобен тип играчки, които насаждат стереотипи, свързани с пола, по-късно са в основата и на такова стереотипно поведение. Екипът на Койн (Coyne, Linder, Rasmussen, Nelson and Birkbeck) открива, че децата, които играят с кукли и гледат филми за принцеси след една година демонстрират поведение, отговарящо на стереотипите, асоциирани с момичетата и жените.

Понякога няма нищо притеснително в това момичетата да отговарят на подобни стереотипи, или поне на пръв поглед. Проблемът се крие в това, че такива играчки налагат ограничения на децата и им дават насоки, когато те нямат нужда от тях. Например, ако една и съща механична играчка, която трябва да се сглоби, е предназначена за момче, родителите отделят много повече време за игра с нея. Ако обаче е за момиче, те я пренебрегват. По този начин несъзнателно възрастните тласкат децата да се държат по определен начин и да се интересуват от определени игри и занимания.

Всички гореизброени изследвания и експерименти доказват колко важно е да избирате разумно подаръците за децата. Дори и да ви се струва незначително, точно играчките, които им купувате, ги изграждат като личности и им показват необятни светове и възможности.

По-малкото често означава повече

Истина е, че малкото всъщност носи повече. Когато детето има голям избор пред себе си, то неминуемо ще се разсейва и ще преминава от едното занимание на другото, без да се задълбочи и да даде възможност на сетивата и въображението си да се развихрят. Също така, конструкторите и пъзелите ангажират участието на самите родители, а връзката с децата се заздравява в хода на играта.

В никакъв случай не става въпрос за заклеймяването на електронните и интерактивни играчки. Те също внасят разнообразие, затова може би най-разумно би било да се предлагат и от едните, и от другите, ако искате да научите детето си само да решава проблеми и да развива креативността си.

Играчките, които носят скрито послание, че са предназначени за момичета или момчета, не са опасни, докато това послание е позитивно. Ако обаче твърде слабите кукли карат момичетата да се чувстват не достатъчно красиви или пък мускулестите филмови герои потискат момчетата, то те биха могли да отключат в тях поведение, подчинено на стереотипите.

Опитайте се тази Коледа да не затрупвате децата с подаръци, увлечени от еуфорията и моментната радост, която те биха им донесли. Можете да ги изненадате с някоя по-традиционна играчка и друга, за която вероятно детето ви мечтае отдавна – ярка, шумна и впечатляваща. Така ще му дадете свобода да използва въображението си и същевременно да се радва на новостите от света на технологиите.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.