Подценяваме го, а е едно от най-страшните заболявания

С напредването на възрастта и заради революцията в технологиите, хората водят все по-заседнал начин на живот. Това каза в интервю за БТА д-р Димитър Пенчев от Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология към Военномедицинската академия.

Двата фактора обуславят и наличието на наднормено тегло, което пък от своя страна води до поява на хернии – ингвинални и на коремната стена, тъй като оказва голямо налягане върху коремната стена. Рядко може да се види човек, който активно да спортува и да страда от херния.

Наднорменото тегло води и до различни други заболявания, а в България сякаш все още не го отчитаме като проблем. Ако човек на 15-годишна възраст е бил с наднормено тегло, то най-вероятно след време, ако се появи херния, появата ѝ ще е по-ранна. По думите му наднорменото тегло е едно от най-страшните заболявания, водещо до много висока смъртност.

Случаите на херния се увеличават с напредването на възрастта, което означава, че при хората над 50-годишна възраст се срещат по-често. В млада възраст хората имат по-голямо количество колаген, но той намалява с напредването на възрастта и заради това кожата става по-малко еластична и се появяват бръчки - отслабва съединителната тъкан. Загубата на колаген не може да се компенсира.

Натрупването на мускулна маса в млада възраст категорично не е превенция на хернията, допълни д-р Пенчев. По думите му хернията се образува там, където няма мускул. Когато има мускул на коремната стена, той предпазва от пролапс на части от корема навън. Дори и да са силно развити мускулите, хернията си намира място и обикновено се появява на места, на които мускулите се припокриват. Има хора, при които не се появява херния, тъй като не е задължително при човек с наднормено тегло да се появи херния, така както е възможно и един много пушещ човек да не се разболее от рак на бял дроб. Не винаги е задължително при наличието на един рисков фактор да възникне заболяването.

Разликата между ингвиналната и коремната херния е само мястото на появата ѝ. Ингвиналната херния се среща близо десет пъти по-често сред мъжете, отколкото при жените. Феморалните хернии, които се появяват по-ниско, са по-често срещани при жените.

Поставянето на "платно" в случаите на коремна херния предпазва от поява на херния на същото място, но не и на друго. Ако обаче не се сложи "платно", рисковете да се появи хернията на същото място са 30 на сто. Когато се сложи "платно", рискът от рецидив на същото място намалява до 3 на сто. "Платното" е чуждо тяло, поставено там с идеята организмът да реагира към него и да създаде на мястото нова съединителна тъкан, която да предпази от поява на херния на същото място. Това обаче не означава, че не може да се появи херния на друго място. На един пациент може да се сложат толкова "платна", колкото коремни хернии има. Има група пациенти, които не толерират "платната", но те са изключение и са много редки случаи – един на хиляда, и за тях са създадени хипоалергенни платна.

Като първоначален симптом на хернията е появата на подутина на корема или в ингвиналната област, но е възможно и да няма никаква симптоматика. Някои пациенти имат усещане за остра болка, а подутината се появява по-късно. Изключително пъстра би могла да бъде гамата от оплаквания и много зависи от локализацията на хернията. Основното, което ги обединява, е подутината и тя е причина пациентът веднага да потърси лекарска помощ. Всеки лекар, констатирал херния, ще предложи оперативно лечение, тъй като консервативно лечение няма.

Д-р Пенчев съветва хората да се стремят към физическо и психическо здраве. Дори само разходка в парка всеки ден е достатъчна, но хората често я забравят. Психическото здраве се определя от много фактори – семейна среда, професионална реализация, приятели. Съвкупността от всичко това е рецептата за здраве, допълни лекарят.

Преди дни се състоя първото издание на #SofiaHerniaDays, организирано от Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на Военномедицинска академия.

Източник: vesti.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.