Подобрете сърдечните показатели и метаболизма с аргинин

Напоследък хранителните добавки стават все по-разпространени, защото в ежедневието с дълги работни часове, стрес и бързо хранене, невинаги успяваме да осигурим оптимални условия за здравето на организма. Важно е да се снабдяваме с добра дневна доза витамини и минерали, но има и други елементи, които влияят върху състоянието на тялото. В това число влизат аминокиселините, които са градивни блокове на протеините, а всяка от тях има различен състав и функции.

Аргининът (познат още като L-аргинин) е вид аминокиселина, чиито свойства са важни за здравето на сърцето, имунната система, метаболизма и дори спортните резултати. Тя може да се набави от животински и растителни източници на протеин, както и под формата на хранителна добавка. Аминокиселината аргинин е особено полезна за хора, които имат проблеми с кръвното, холестерола и оросяването, занимават се активно със спорт или са в напреднала възраст. Една от причините е, че организмът я използва за производството на азотен оксид, който от своя страна разширява артериите и подобрява кръвообращението.

Ето как аргининът помага да подобрим състоянието на сърдечната система и метаболизма:

Сърце и кръвоносни съдове

Изследванията показват, че аминокиселината помага за регулиране на кръвното налягане и холестерола, като освен това подобрява кръвообращението и води до намаляване на риска от запушени артерии. Тялото се нуждае от аргинин за поддържането на добра циркулация, защото клетките на кръвоносните съдове го превръщат в азотен оксид. Съединението помага за предотвратяване на тяхното свиване и запушване и така може да предотврати проблеми като коронарна болест на сърцето, запушване на артериите и инфаркт.

С напредване на възрастта организмът започва да произвежда по-малко аргинин, а именно в този период ролята на аминокиселината е от съществено значение. Добавката L-аргинин може да се използва като помощно средство за разширяване на кръвоносните съдове при хора с повишен риск от сърдечни заболявания.

Метаболизъм

Тази аминокиселина често се използва от атлетите, защото е естествено средство за подобряване на издръжливостта и възстановяването. Аргининът стимулира циркулацията, а това означава, че мускулите и ставите са по-добре снабдени с необходимите хранителни вещества и кислород. По този начин тренировките могат да бъдат по-ефикасни и да се намалят някои от неприятните симптоми от натоварването. Добавката също така има благоприятен ефект върху кръвообращението при състояния като артрит, диабет и проблеми с оросяването на крайниците.

Освен това някои изследвания сочат, че аргининът помага за метаболизма на глюкозата и инсулиновата чувствителност. Това означава, че в кръвта циркулира по-малко захар и вероятността тя да се складира като мазнини намалява.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.