Подобрете настроението и мотивацията с 3 естествени добавки

Обикновено асоциираме липсата на мотивация, настроение и концентрация с понижени нива на серотонина, известен още като „хормон на щастието”. Но има и други невротрансмитери, които влияят на начина, по който се чувстваме, особено при симптоми на тревожност или депресия. Съществена е ролята на допамина, който е свързан с енергията, целеустремеността и вниманието. Понижените му нива се отразяват на нашето физическо и психическо състояние.

Допамин се отделя, когато очакваме или получаваме удовлетворение от награда или постигната цел. При освобождаването му ние усещаме мотивация и се чувстваме добре. Ниските му нива водят до липса на желание за преследване на цели, както и липса на удоволствие при осъществяването им. Изследванията показват, че хората с депресия имат недостиг на допамин.

Лекарствата за повишаване на нивата на невротрансмитера може да имат странични ефекти, но също така можем да насърчим производството му с помощта на натурални средства като аминокиселини и билки. Ето кои 3 естествени добавки може да използвате, за да балансирате нивата на допамин в мозъка и да подобрите настроението и мотивацията.

  1. L-теанин

Тази добавка е аминокиселина, която се среща в зеления чай. След прием тя попада в кръвта и достига до мозъка, където помага за повишаване на допамина. L-теанин може да се използва при стрес, тревожност и натоварване, като не води до сънливост. Изследвания с животни показват, че аминокиселината също така съдейства за насърчаване на отделянето на допамин. Освен това L-теанин работи за подобряване на фокуса и способността за учене. Обикновено добавката се приема по 200 милиграма два до три пъти на ден.

  1. L-тирозин

Това също е аминокиселина, която тялото използва за производството на допамин. Нейният ефект върху нивата на невротрансмитера води до повишаване на настроението и концентрацията. Тя естествено се съдържа в някои видове храни, а препоръчителният прием на добавката не трябва да се превишава, за да се избегне повишаване на кръвното или пулса. L-тирозин обичайно се пие в доза 1-2 капсули от 500 милиграма по 2-3 пъти на ден. Той допринася за подобряване на настроението, съня, емоционалната стабилност и справяне със стреса.

  1. Родиола

Растението е познато още като златен корен, като е популярно в източноевропейската и азиатската медицина. Родиола се използва като адаптоген, който помага при психически и физически стрес, а може да се приема още при умора и намалена продуктивност. Билката има благотворно влияние върху нервната система и съдейства за поддържане на добри нива на допамина. Тя често се препоръчва като натурално средство за облекчаване на симптомите на стрес, депресия и умора.

Източник: saveti.framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.