Повечето мъже ще са стерилни до 2060 г.

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Количеството на сперматозоидите при мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия е намаляло с 50-60% между 1973 и 2011 г., сочи ново проучване на Еврейския университет в Йерусалим. Изненадващо проучването, което анализира данни за броя на сперматозоидите на 42 935 мъже, не установи спад в броя

на сперматозоидите при мъже от Азия, Африка и Южна Америка, въпреки че има ограничени данни от тези области. Като цяло това е много притеснителен резултат.

Има дългогодишен дебат сред учените за това дали броят на сперматозоидите е намалял или не. Но това, което е различно в проучването, е качеството на анализа. Той се извършва систематично, отчитайки няколко от проблемите, които са засегнали предишни изследвания, като например метода, използван за преброяване на сперматозоидите и сравняване на проучвания, провеждани през десетилетията. Поради това повечето експерти са съгласни, че представените данни са с високо качество и че заключенията, макар и тревожни, са надеждни.

Какво се случва?

От няколко години има тревожна тенденция за увеличаването на аномалиите в мъжкото репродуктивно здраве, като например рака на тестисите. Намаляването на броя на сперматозоидите е в съответствие с тези увеличения и това покачва тежестта на концепцията, че мъжкото репродуктивно здраве е атакувано и бързо намалява.

Всъщност, ако данните за броя на сперматозоидите се сведат до логичното му заключение, мъжете би трябвало да имат слаб или никакъв репродуктивен капацитет след 2060 г. нататък. Най-разумното обяснение за спада на мъжкото репродуктивно здраве са промените в околната среда. Текущите изследвания показват, че мъжкият ембрион е особено податлив на излагане на замърсители и така промените, които се появяват рано в живота на плода, могат да имат многозначителен ефект върху възрастните.

Какво може да се направи?

Най-простият отговор е, че се нуждаем от повече проучвания за това на какво се дължи този спад на сперматозоидите. Не можем да се задоволим с потенциалния отрицателен ефект върху плодовитостта и трябва спешно да се вземат мерки за увеличаване значително на изследователските усилия относно мъжкото репродуктивно здраве.

Въпреки че преобладаващите данни показват спад в репродуктивното здраве, има някои географски различия, които оказват влияние. Ще бъде от решаващо значение да се определи кои са ключовите разлики между географските региони, като генетичните различия и излагането на специфични замърсители, за да може след това да се вземат мерки за лечение, ограничаващо тези негативни ефекти.

Ако това засяга основно плода, какви мерки може да вземе възрастният човек?

Дори при възрастните, излагането на вредните въздействия на химикалите, като бисфенол А, се смята, че влияе негативно на фертилитета. Затова те трябва да избягват влиянието на тези токсични химикали. Това включва и спиране на тютюнопушенето. Също така, много важен фактор е и здравословният начин на живот, тъй като има известна връзка между затлъстяването и намаления брой на сперматозоидите.


 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.