Пиете ли достатъчно вода и по кои симптоми да познаете?

През последните няколко дни в страната е адски горещо. Високите температури се отразяват по различен начин на тялото. Синоптиците предупреждават да не излизаме в горещините, да носим по-светли дрехи и да пием достатъчно вода. Но колко спазват тези съвети на 100%?

Въпреки заръките на специалистите, мнозина работят на открито и понякога забравят да си сложат шапка или да пият достатъчно вода. Това причинява дехидратация, която крие своите рискове.

Ето няколко симптома, по които да познаете, че ви трябват повече течности, най-вече вода в жегата:

Лош дъх

Сигурно любимият човек вече ви е предупредил да отидете на лекар. Ако нямате развалени зъби, някаква болка, а лошият дъх е налице, замислете се кога за последно пихте вода. Да, време е да пийнете, защото в противен случай устата не може да произвежда достатъчно слюнка, която почиства бактериите. Така устната кухина „изсъхва“ и мирише неприятно.

Главоболие

Един от основните признаци за обезводняване. Ако не сте пили близо час, може да усетите от леко главоболие до силна мигрена. Когато до мозъка не достига вода, той се свива и отпуска, при което човек усеща неприятни пулсации.

Суха кожа

Когато няма необходимото количество флуиди в организма, това си личи по кожата. По-малкото количество течности веднага ѝ се отразява. Когато не пиете достатъчно вода, кожата е по-суха, сивее и е изпълнена с бръчки.

Запек

Много специалисти по хранене и диетика обясняват на своите клиенти, че пиенето на течности, най-вече вода или сокове, които не са изкуствено подсладени, насърчават топенето на мазнините и отслабването. Водата участва в процесите на храносмилателната система. Когато човек е дехидратиран, той може да има проблеми с ходенето по голяма нужда. Водата и различни спортни напитки подобряват електролитния баланс в тялото и насърчават придвижването на смляната храна по червата.

По-тъмна урина

Цветът на урината може да е знак за някакво заболяване, но и признак на обезводняване. Когато тя е много тъмна, то вие се нуждаете от повече течности. Пиете ли минимум 1,5-2 литра, урината ще стане по-светла.

Замаяност

Когато организмът е лишен от вода, вие рискувате да получите по-ниско кръвно налягане и понижена циркулация на кръвта. По този начин до мозъка не достига достатъчно кислород и вие може да се почувствате замаяни.

Раздразнителност

Проучване, резултатите от което са публикувани в „Journal of Nutrition“, показва, че липсата на течности влияе негативно на настроението. В експеримента са участвали 25 млади жени. Част от тях пиели повече, докато останалите трябвало да се дехидратират. Тези от втората група получили главоболие, загубили концентрация и станали по-раздразнителни от обичайното. Вследствие на това човек изпитва силна умора и няма желание за работа.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.