Пиенето на чай подобрява мозъчната функция

Пиенето на чай има доста позитивни ефекти върху здравето на човек. Напитката е добър заместител на кафето и успокоява нервите. Също така затопля тялото и е много полезна по време на грип. Скорошно изследване обаче откри още една положителна черта на чая.

Според учени от Университета в Сингапур, топлата напитка е полезна и за мозъка. Те сравняват функцията на ума на хора, които пият чай с такива, които предпочитат друг вид напитки. Първите дават добри резултати, свързани с т.нар. когнитивна функция.

Това е способността на мозъка да учи и да запомня по-лесно. Добрата когнитивна функция не позволява на мозъка да закърнее и предпазва от развитие на деменция при по-възрастните хора. За да разберат положителните ефекти на чая, учените от Университета в Сингапур заедно със своите колеги от Есекс и Кеймбридж са анализирали мозъчната функция на 36 човека на възраст от 60 години нагоре.

Освен консумацията на чай, експертите са анализирали и фактори като здравословно състояние, начин на живот и психическо здраве. Резултатите са публикувани в научния журнал Aging и показват, че участниците, които консумират зелен чай, улун или черен чай поне четири пъти на седмица в продължение на 25 години, имат по-добра мозъчна функция от останалите.

„Нашите резултати предлагат първите доказателства за позитивните ефекти на чая върху мозъчната структура и показват, че редовното пиене на чай има защитен ефект срещу болести, свързани с остаряването“, споделя пред Independent Фенг Лей, който е лидер на изследването и асистент-професор в катедрата по Психологична медицина в Университета в Сингапур.

За да се опита да обясни по-добре резултатите, той сравнява мозъчната функция с автомобилен път. „Представете си мозъчните дялове като дестинации, а връзката между тях като пътища. Ако пътната система е добре организирана, движението на автомобили и хора ще става много по-лесно и ще изисква много по-малко усилия“, продължава професорът.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.