Пасивно-агресивно разстройство на личността: да живееш в двусмислие

На човека до вас не му се ходи на събитие, на което сте поканени заедно, но въпреки това се съгласява да отиде. Той обаче губи толкова време, че когато в крайна сметка е готов, купонът почти приключва. Това е характерно поведение за хора с пасивно-агресивно разстройство на личността (ПАР).

ПАР е много по-често срещано, отколкото може би си мислите. Но е много трудно да бъде забелязано, тъй като тези хора често са изобретателни.

Как действат хората с пасивно-агресивно разстройство

Поведението им се определя от съпротивата срещу външни изисквания. Те възприемат пасивно отношение към основните и разумни задължения, които всеки трябва да приеме, че има в ежедневието си.

Трудно е да се поддържат добри отношения с пасивно-агресивни личности, тъй като те се опитват да избегнат отговорностите на всяка цена. Те просто „забравят“ за тях или ги поставят последни в списъка си с приоритети.

Например, ако такъв човек е поел ангажимента да донесе определено ястие на вечеря с приятели, той би излязъл да го купи, когато всички вече са седнали да се хранят. Това е крайна форма на апатия.

Хората с пасивно-агресивно разстройство често са взискателни и зависими, страхуват се да не останат сами и са неуверени. Те са двулични, люлеят се между две крайности, създавайки объркване около себе си. Пасивно-агресивните хора са манипулативни, песимистични и негодуващи.

На всичкото отгоре тези хора отказват да погледнат критично на себе си или да поемат отговорност за своите действия. Те скалъпват оправдания и намират извинение, за да се оправдаят за всевъзможни неща, колкото и смешно да е то.

Двусмислие и гняв

Често при хората с пасивно-агресивно разстройство на личността се наблюдава огромно разминаване между това, което казват, и това, което правят. Почти невъзможно е да знаете как се чувства такъв човек, тъй като той или не показва чувствата си, или демонстрира две напълно противоположни чувства едновременно.

Представете си например партньор, който ви казва: „Не те обичам вече. Спрях да те обичам”, а после: „Никога не ме оставяй! Не мога да живея без теб!”. Стилът на общуване на пасивно-агресивните хора винаги е двусмислен и косвен.

С теб, но без теб.

Обикновено, когато някой е притеснен от нещо, той говори за това и се опитва да го поправи. Пасивно-агресивните хора не го правят. Те задържат проблема в себе си и действат така, сякаш нищо не се е случило, но отвътре са бесни.

Следователно, те винаги са съобразителни, но все пак изпълнени с ярост. И никога не изразяват този гняв, тъй като смятат, че това е напълно неприемлива емоция. Те го потискат, защото не са в състояние да го изразят по здравословен начин.

Всъщност пасивно-агресивните хора крият гнева си толкова добре, че макар да са наистина ядосани, никой наоколо дори не осъзнава, че са обидени или притеснени. Изглеждат топли, достъпни, послушни и приятни, но дълбоко в себе си са завистливи, отмъстителни и гневни.

Враждебност

Пасивно-агресивното разстройство на личността прави хората сдържани, недоверчиви и откъснати. Те не могат да контролират емоциите си, лесно стават кисели и раздразнителни; имат чувството, че непрекъснато се малтретирани. Ето защо са склонни да действат враждебно, цинично и инатливо. Тяхната проекция достига такава крайност, че колкото по-разумни обяснения им давате, толкова повече се чувстват като жертва.

Тези хора също са неуважителни и като начин да защитят своята независимост са склонни да отхвърлят предложенията на останалите.

Обструкция и контрол

За хората с ПАР е много важно онези около тях да не получат това, което желаят. Всичко е привидно. Докато ви карат да вярвате, че ви подкрепят и са винаги до вас, действията им говорят точно обратното. Те никога не ви дават онова, което желаете.

Тъй като не обичат да отговарят пред никого, те не вярват във времевите граници. Ако им дадете краен срок или време, в което искате да свършат нещо, по правило те няма да го изпълнят. Те предпочитат да правят нещата по свой начин, без да се чувстват притиснати или задължени.

Това влияе изключително много на тяхното представяне в работата. Например, ако шефът на такъв човек го помоли да попълни доклад до следващата сутрин, той не само, че няма да е готов, но и дори няма да се опита да обясни защо не го е направил. Той просто ще остави времето да си тече, докато не се почувства готов да го свърши.

В някои случаи пасивно-агресивните хора скалъпват истории или манипулират определена информация, за да се измъкнат от ситуацията.

Причини за пасивно-агресивно разстройство на личността

Въпреки че експертите не са напълно сигурни за произхода на разстройството, мнозина смятат, че е смесица от биологични и фактори на околната среда. Самооценката, стиловете на привързаност в детството, динамиката на семейството и наученото поведение могат да играят главна роля.

Детското насилие, непропорционалното наказание и злоупотребата с психоактивни вещества през юношеството също могат да доведат до това разстройство. Други състояния, които се проявяват подобно на пасивно-агресивното разстройство на личността, включват ХРНВ, стрес, депресия, биполярно разстройство, различни други разстройства на личността и зависимости.

Как да действаме около някой с пасивно-агресивно разстройство на личността

Както става ясно, не е лесно да реагирате или да конфронтирате поведението на хората с това разстройство, защото те карат околните да се чувстват безсилни.

Ако се налага да бъдете в близък контакт с пасивно-агресивен човек, най-доброто, което трябва да направите, е да не се оставяте да бъдете погълнати от лошото му настроение.

Вместо това отговаряйте с дружелюбност. Да бъдете позитивни и оптимистични, да използвате хумор и да говорите на банални теми са добри начини да устоите на негативното поведение на такъв човек.

Ако имате достатъчно влияние, най-добре е да се опитате да го накарате да потърси психологическа помощ. Психотерапевтът ще се опита да намали гнева и фрустрацията, като го научи на ефективни стратегии за справяне. Те ще работят заедно върху неговата обективност, увереност и решаване на проблеми по ефективен и здравословен начин.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.