Пазаруване при пандемия: Безопасни ли са найлоновите торби?

Много магазини предлагат ръкавици и дезинфектант на входовете си, за да намалят разпространението на коронавируса и помогнат на клиентите си да пазаруват по-спокойно. Но кои торби са най-безопасни от хигиенична гледна точка – найлоновите или платнените?

Тъй като медицинските специалисти призовават да хвърляме по-голяма част от найлоновите торби непосредствено след пазаруване, много търговци пуснаха повече хартиени, за да насърчат рециклирането и спомогнат за опазване на природата. Въпреки това, някои вериги продължават да предлагат обикновени.

„Торбичките за многократна употреба могат да бъдат нехигиенични, тъй като много хора не ги мият със сапун и вода след всяка употреба. През това безпрецедентно време е важно да ценим здравето и живота, затова е хубаво хората да пазаруват със собствени платнени торби“, обяснява Лиза Седлар пред „Huffpost“.

По препоръки на губернаторите на Масачузетс, Илинойс и Мейн, големите хранителни вериги трябва временно да забранят използването на найлонови торби за многократна употреба, за да ограничат разпространението на коронавируса. У нас обаче такива мерки все още не са въведени.

По думите на проф. Марион Нестле, най-големият риск от предаване на болестта е по въздушно-капков път. Но следващият начин е чрез докосване на определени повърхности и пипане на лицето. Така, след пазаруването в магазина, ние хващаме торбите с вече мръсни ръце, с което вирусът може да се предаде върху найлона или плата.

В случай, че служителят на касата е с ръкавици, това не означава, че по тях няма полепнали патогени. Ето защо, както внимаваме с дръжките на пазарските колички, по същия начин трябва да се отнасяме и към тези на торбите, в които носим покупките.

Въпреки че и по двата вида торби може да се задържи коронавирус, правилният подход е найлоновите да се изхвърлят веднага, а платнените да се перат поне на 60 градуса и гладят с ютия след изсъхването им. Според лекарите, дори слагането на покупките в собствената чанта, вместо в мръсната кошница, е за предпочитане.

Няма данни колко дълго може да „живее“ коронавирусът върху найлонови торбички. Проучвания, цитирани от изданието „Food Protection Trends“, показват, че над 50% от торбичките за многократна употреба съдържат големи количества бактерии като ешерихия коли. Според експерта по безопасност на храните Джеф Нелкен, за да бъдат безопасни за вашето здраве, торбите от различни платове трябва да се перат веднага след употребата им, докато найлоновите не бива да се пазят. По думите му, все пак, някои по-здрави торби могат да се минават с дезинфектант, но той трябва да съдържа 60% алкохол, за да е ефективен.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.