От 1 май ще издават само електронни рецепти за лекарства

Хартиените рецепти са на път да останат в историята. От 1 май медиците трябва да издават, а аптеките да изпълняват само електронни рецепти. 18 дни преди крайния срок има лекари и фармацевти, които още не са готови да изпълнят новите изисквания.

От началото на годината до края на април лекари и аптеки трябва да се подготвят да издават и изпълняват само електронни рецепти.

    "Аптеките са готови за електронното здравеопазване. Всички имат инсталиран и ъпдейтнат софтуер. Въпросът е, че колегите споменават, че твърде малко рецепти пристигат до тях. Все още повечето рецепти са хартиени", коментира Димитър Маринов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Оказва се, че не всички аптеки в София са готови да изпълнят електронна рецепта.

    "Върви процес на напасване на софтуерите на аптеките, за да можем да изпълняваме рецепти, издадени от лекари по електронен път", заяви Антон Вълев от Българската аптечна камара.

    "Ако ние издадем електронна рецепта на дадено лице и той отиде в аптеката, където нямат готовност да обработят електронната рецепта - той трябва да се върне до нас, за да анулираме електронната рецепта и да преиздадем хартиена такава", заяви д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар.

В аптека, която посещаваме, до момента е изпълнена само една електронна рецепта за медикаменти, които се отпускат по здравна каса.

    "Трябва да се пусне тази функционалност по отношение на свободната продажба, което не е проблем, защото фирмите имат готовност да го направят", заяви Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

    "Тези неща ще могат да се изчистят и ще се видят до каква степен са напреднали софтуерните фирми, когато започне масово изписване на електронни рецепти", заяви Димитър Маринов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Доктор Михов е в готовност да издава електронни рецепти.

    "Системата вече работи, изчистени са някои бъгове, които имаше. Би трябвало проблемите да са малко. Винаги възникват такива в процеса на работа. Имаме още две седмици, през които ще действаме активно", заяви д-р Михаил Михов.

    "Дали ще издържи системата, ще разберем след 1 май", прогнозира Димитър Маринов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

    "Ще можем да изпълняваме рецепти, като е твърде оптимистично да кажем, че всички казуси ще бъдат изчистени", допълни Антон Вълев от Българската аптечна камара.

Хартиени рецепти, издадени преди 1 май, ще се признават в аптеките до октомври.

    "Остава изписването в рецептурните книжки. Въвеждането на изписаните медикаменти", каза д-р Михаил Михов.

Лекарите напомнят, че издаването на електронна рецепта не отменя прегледа в кабинета им.

Източник: bntnews.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.