Отслабване – 5 неща, които диетолози препоръчват

Отслабването е сложен процес, който зависи от много фактори. На първо място хранителният режим, който трябва да се съобрази със здравословното състояние и нуждите на тялото, е от особено значение за постигнатите резултати. Той върви ръка за ръка с физическа активност, прием на много течности, микроелементи и качествения сън.

Ако през миналата година не сте успели да свалите килограмите, които ви тежат или сте направили няколко неуспешни опита, то сега е време да се стегнете и да промените нещо. Много често някои хора се ограничават твърде много, елиминират определени храни, прекарват часове във фитнеса, но в един момент се отпускат и започват да се хранят и живеят по стария начин. За да избегнете това, трябва просто да се отървете от нездравословните навици, които ви пречат.

Освен броя на храненията, комбинирането на храните, големината на порциите, захранването след стриктния режим не бива да се подценява. От него зависи крайният резултат на кантара и това дали ще имате йо-йо ефект.

Ето пет съвета на експерти как да отслабнете и да успеете да запазите килограмите си

1. Въпреки това, което всички ви казват, няма нужда от детоксикация

Има редица програми, които рекламират предимствата на прочистването на тялото от токсините или така наречения детокс. Сигурно виждате най-различни банери с изречения от сорта: „Включи се в 30-дневния детокс!“ и се замисляте, че вие не правите нищо, за да се избавите от вредните вещества, попаднали в тялото. Според диетолозите, не всички имат нужда от въпросната детоксикация, за която всички говорят.

Специалистите посочват, че ако се храните правилно, то ще отслабвате постепенно и не е необходимо да прибягвате до смутита, сокове и консумация на храни, премахващи токсините.

Истината е, че черният ви дроб и бъбреците се грижат за периодичното изхвърляне на токсините. Така че, няма нужда да спазвате специален режим за тях.

2. Малките постъпки водят до големи промени

Някои специалисти по хранене и диетика казват, че от време на време може да си позволим да хапнем малко шоколад, няколко бисквитки или нещо друго от любимите ни храни. Те посочват, че след това не бива да се тъпчем, а да продължим по стария си режим, но не е толкова лесно. Понякога, когато ядете по определен начин и спортувате с месеци, само няколко прегрешения могат да причинят покачване или невъзможност за намаляване на килограмите.

От друга страна, ограничаването на до 500 калории на ден води до сваляне на около 1 кг на седмица. Може да ви се струва, че от един бонбон няма да ви стане нищо, но това ще има положителен ефект върху останалите етапи от режима ви.

3. И напитките са от значение

Напитките могат да окажат голямо влияние върху успеха ви в отслабването. Когато е възможно, изберете нискокалорични или безкалорични напитки. Млякото, което пиете, е по-добре да е с нисък процент на мазнини. Също така, топлите напитки от кафе машините, са пълни със захар или сухо мляко, което също може да попречи на добрите ви резултати.

Ако ядете определени храни, а не внимавате какво пиете, то не очаквайте кой знае какъв ефект. Пийте много вода, особено преди, по време и след тренировка. Спрете газираните напитки и подсладените сокове.

Според едно проучване, цитирано от „Еverydayhealth“, пиенето на 1-2 чаши вода 30 минути преди хранене, спомага за отслабването.

4. Трябва търпение и самоконтрол

Всички сме виждали снимките от типа „преди/след“ и рекламите, в които хора разказват колко бързо са отслабнали. Каквото и да правите, не се сравнявайте с тях и приятелите си. Според диетолозите, когато човек не се пришпорва, постига по-добри резултати. За това спомага самоконтролът и търпението, защото при някои хора промяната не идва веднага.

Най-здравословно е в началото да сваляте до 2 килограма седмично, не повече. Въобще, всичко зависи от целите, които си поставяте в началото на започване на режим и спорт. Ако те са по-реалистични, то вие ще имате мотивация да продължавате.

5. Не всички диети работят за вас

През последните години определени диети и режими стават доста популярни и всички се юрват да ги спазват, като не се консултират с диетолог. Ако имате по-специфично работно време и тежък физически труд, няма как да минете без закуска, която не присъства в някои планове. В случай, че сте с конкретни здравословни проблеми или не усвоявате достатъчно микроелементи, принципите на диетата могат да влошат още повече състоянието ви.

Ако искате да отслабнете и да запазите теглото си, най-добре се консултирайте със специалист – не само за храненето, а за приема на добавки и спорта, който е подходящ за вас.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.