Отпускат 5 милион лева за хемодиализната мрежа

Основен приоритет за Министерство на здравеопазването е обновяването на хемодиализната мрежа в страната. Това става ясно от постановление на Министерски съвет изпратено до ведомството в края на септември.

От 8,1 милиона лева, които правителството отпуска, здравното министерство предоставя на 29 държавни

лечебни заведения близо 5 милиона лева за ремонт и закупуване на хемодиализна техника и оборудване.  Със средствата ще бъдат ремонтирани хемодиализни отделения и ще бъдат закупени хемодиализни апарати, хемодиализни легла и водоочистващи системи, обещават от ведомството.    

Разпределението на държавните средства е съобразено с отправените от болниците искания за инвестиции в ремонти и преоборудване на хемодиализни структури на многопрофилни лечебни заведения на територията на градовете: Сливен, Пазарджик, Перник, Хасково, Шумен, Габрово, Видин, Търговище, Варна, Русе, Кюстендил, Враца, Ловеч, Разград, Ямбол, Кърджали, Бургас, Велико Търново, Смолян, Стара Загора, Силистра, Благоевград, Добрич, Монтана Пловдив и София.

С другите близо 3 милиона лева ще бъдат осъществени ремонтни дейности и ще бъде закупена специализирана апаратура, съгласно приоритетните искания, постъпили в Министерството на здравеопазването от лечебните заведения. В момента тече процедура по подготовка и обявяване на обществени поръчки, съответно сключване на договори, на чието основание средствата да бъдат отпуснати на лечебните заведения.

Новината идва веднага след като системата по нефрология и хемодиализа във Видинската болница спря да работи на 1 октомври, а болните бяха пренасочени за лечение в Монтана и Лом. Във Видин 120 пациенти идват на хемодиализа три пъти в седмицата за по четири часа. Условията, в които се извършват процедурите, са тежки. „Има нужда от подобряване на битовите условия, от подобряване на комфорта на пациента в хода на процедурата, както и на всички работещи в това отделение“ коментираха от болницата. Дни по-късно министъра на здравеопазването назначи незабавна проверка за да се увери каква е ситуацията и обеща 180 хил. лв. на болницата във Видин за закупуване на хемодиализни апарати, легла и водоочистваща система.

 

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.