Открийте 8 типа детско поведение, които всъщност са вик за помощ

Децата, също както възрастните, имат своите възходи и падения. Те могат да бъдат много чувствителни и да изпитат стрес и тревожност поради проблеми с ученето или семейната среда. Освен това, липсата на внимание понякога провокира агресия и хиперактивност в тях. Важно е да разпознаете тези типове детско поведение в началото и да се опитате да ги поправите.

Представяме ви информация за някои от най-често срещаните лоши маниери при децата, които могат да ви помогнат да ги разберете по-добре.

1. Вашето бебе хапе и проявява агресия

Агресията при малките деца може да се обясни с развитието на техния мозък. Много е просто, бебешкият мозък се намира в процес на изграждане. Той се опитва да овладее уменията за разсъждаване и логическо мислене.

Хапането и агресията не са негативно отражение върху вашия родителски подход. Детето може да ви замери с играчка, докато се опитвате да го целунете. То няма достатъчно мозъчен капацитет за самоконтрол.

Може да моделирате подходящото поведение на вашето дете и след това да го помолите да го повтори до постигане на правилната реакция.

2. Вашето дете има промени в настроението и изпада в истерия

Може да изглежда като драматична сцена - със сълзи и викове - но всъщност не се е случило нищо необичайно. Просто сте му дали розова чаша, вместо синя.

Емоциите на вашето бебе продължават да стават по-сложни, но неговата способност да се справи с тях понякога не е достатъчна. Просто е, всяко малко разочарование е много неприятно за него и то се чувства така, сякаш е настъпил края на света.

Запазете спокойствие и му позволете да изрази своята неудовлетвореност, но в същото време му покажете, че това не е правилно (не се преструвайте, а се опитайте да се отнесете с емпатия). Покажете му различни начини за справяне с чувствата и го уведомете, че хвърлянето на храна и обувки не е най-добрата реакция.

3. Вашето дете отказва да се качи в колата, да си сложи обувките или да си приготви раницата

Ако вашето дете откаже да се обуе, да се облече или да си приготви раницата, това може да означава, че се е изморило да бъде активно и има нужда от малко време, за да си почине.

Няма нужда да го водите навсякъде или да го карате да записва куп допълнителни часове, защото това може да доведе до претоварване.

4. Вашето дете се бие, бяга в кръг и виси от дърветата

Когато вашето дете не иска да се успокои, то започва да се бие или да бяга около вас през цялото време. Това може да означава, че има нужда от движение. Най-вероятно се опитва да ви каже, че иска да играе навън, да скача или да общува с други деца.

Проверете графика на детето. Може би има достатъчно свободно време и не знае къде да изразходва своята енергия. Опитайте се да организирате няколко кратки срещи за игра с други деца.

5. Вашето дете хвърля и чупи играчки

Детето може да счупи своите играчки, да играе с тях агресивно или дори да игнорира новата кукла или количка. Това показва, че му е скучно, докато се намира у дома. То може да иска да излезе на разходка, да прави нещо друго, като рисуване например, или просто да се гушка с вас.

Опитайте се да предложите различни дейности, но не бъдете настоятелни. Например, може да започнете да рисувате и ако детето ви поиска да участва, то ще се присъедини към вас.

6. Вашето дете казва "Не" на всичко

Децата могат да откажат да си изядат яденето, да си измият зъбите или да си облекат пижамата. И просто да не искат да сътрудничат. Този тип поведение може да бъде признак за това, че всъщност искат да поемат контрол над дадена ситуация.

За да избегнете борбата за власт, е по-добре да предоставите на децата две възможности за избор. Например - да им предложите да почистят стаята си сега или след като се приберете от разходка.

7. Вашето дете лъже и мами

Децата могат да лъжат или да преувеличават за някои неща. Но ако това се случва често, не бива да го игнорирате. Те могат да излъжат, когато се страхуват от нещо - например вашата реакция към истината.

Първо, не го приемайте лично. Второ, опитайте се да намерите причината за лъжата. Трето, оценявайте повече тяхното положително поведение.

8. Вашето дете удря останалите

Децата се учат как да се справят със силните емоции, когато са преуморени или ядосани. Техните умения за общуване и справяне с различни ситуации не са добре развити преди 5-годишна възраст. По-големите деца могат да се държат по този начин заради страх и безпокойство. Освен това, вашият родителски подход също може да окаже влияние върху техните реакции.

Опитайте се да разберете дали има някой, близо до тях, който да им дава този лош пример за комуникация.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.