Онлайн пазаруването е болест?

Празниците наближават, а с това идва време и за непрестанното търсене и пазаруване на подаръци. Всеки ваш близък заслужава по нещо за Коледа, независимо дали ще бъде малко или голямо. И тъй като повечето от нас нямат много време да се разхождат по магазините и да ровят за перфектния подарък, на помощ идва онлайн пазаруването.

Купуването на стоки през компютъра започва да набира все по-голяма сила. Независимо дали търсите нещо за себе си или за ваш близък и приятел, то удобството да седите на дивана вкъщи и да цъкате из интернет магазините привлича все повече хора. И докато някои пазаруват онлайн само по празници, за да избегнат лудницата в големите магазини, то други не могат да спрат да вписват адреса си за доставка.

Това поведение кара няколко учени да се запитат дали е възможно онлайн пазаруването да се причисли към човешките зависимости. Експерти от медицинското училище в Хановер твърдят, че човек развива т.нар. buying-shopping disorder (BSD). Състоянието се характеризира с невъзможността да контролираме своето желание за покупки, които в по-голяма част от случаите са необмислени, непланирани и ненужни.

„Време е да определим BSD като отделно психично разстройство и да започнем да споделяме повече за него чрез интернет“, казва д-р Астрид Мюлер, която е част от проучването. Според нея и нейния екип, повечето хора, които страдат от BSD често купуват повече, отколкото могат да си позволят.

Състоянието може да доведе до огромен стрес, проблеми в семейството и дори финансова измама. Изследването на д-р Мюлер се базира върху 122 пациенти в Германия, които търсят лечение от BSD. Най-притеснителните резултати били забелязани при младите онлайн купувачи.

Пазаруването през интернет се отразява на мозъка по същия начин като всички други зависимости. Хората, страдащи от BSD, изпитват увеличаване на допамин в мозъка след всяка нова покупка. Това ги кара да искат още и още от интернет пазаруването и те не могат да се спрат.

Терапевтът д-р Памела Робъртс твърди, че зависимите са абсолютно подчинени на психичното разстройство и се чувстват задължени да харчат пари за себе си или за другите около тях.

Учените се надяват тяхното проучване да накара експертите по психично здраве да изследват още повече състоянието и причините, които стоят зад него.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.