Омега-3 - наистина ли помага?

Преди известно време една от най-популярните хранителни добавки бяха капсулите омега-3. Наскоро обаче, научноизследователската организация Cochrane публикува информация, в която се поставяше под съмнение тяхната ефективност или по-скоро показа липсата й, пише ABC Fact.


По-рано се смяташе, че омега-3 е задължителен атрибут на правилното хранене. На тях се приписваха почти чудотворни свойства: те са включени в международния списък на агенти за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, също така ускоряват метаболизма, намаляват лошия холестерол и т.н. Тъй като те не се синтезират от тялото е задължителен допълнителният им прием.

Оказва се обаче, че ефективността на омега-3 все не е категорично доказана с контролирани опити, които са основната част за едно медицинско доказателство.

Основание за приемане на ефективността на омега-3 е фактът, че при ескимосите, чиято основна диетата се сътои от риба, продължителността на живота е по-висока, а честотата на сърдечно-съдови заболявания е по-малка. В същото време обаче изобщо не са взети под внимание всички други фактори, съпътстващи бита и живота на тези народи. Те просто водят по-здравословен начин на живот, имат по-малко лоши навици, живеят в по-чиста среда.

Неотдавна научноизследователската организация Cochane систематизира контролирани рандомизирани клинични проучвания, с които доказа, че омега-3 мастни киселини абсолютно не влияят нито на продължителността на живота, нито на състоянието на съдовете.

Трябва да се има предвид, че тази добавка все още не е напълно проучена. Вероятно след време ще се открият и други нейни полезни свойства, които към момента не са известни, но са необходими значителни проучвания, за да се докажат действително.

Обобщавайки можем да кажем, че приемането на добавки с омега-3 няма особен смисъл за здравето и дълголетието. По-добре е да наблягате на здравословните храни. Например зеленчуци и риба.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.