Облекчете синузита с хрян и оцет

Синузитът е състояние, което причинява смущение във функцията на горната дихателна система. То се дължи на възпалението на лигавицата на параназалните синуси. Това възпаление може да възникне от алергична реакция или имунен отговор на организма към наличието на някои видове вируси и бактерии. В резултат на това лигавичните секрети се увеличават и от своя страна възниква запушване на носа, придружено от:

    Силно главоболие.

    Неприятно чувство на натиск в горната част на носа.

Синузитът е често срещан при тези, които имат повтарящи се настинки, но може и да бъде причинен от резки климатични промени и развитие на някои инфекции. Въпреки че в повечето случаи симптомите са леки и се облекчават от различни лекарства, те понякога се проявяват хронично и продължават от 10 до 12 седмици.

За щастие, има решения с естествен произход, които намаляват дискомфорта и ускоряват възстановяването. Сред природните лекове, препоръчвани при синузит, е сместа от хрян и оцет заради деконгестантните и противовъзпалителни свойства. Тя се използва от стотици години като алтернативно средство за облекчаване на раздразнението.

Хрянът и ябълковия оцет имат успокояващ и противовъзпалителен ефект, който контролира симптоми като конгестия, главоболие и чувство на натиск. И двете съставки са с органичен произход и тъй като не съдържат агресивни съединения, могат да се използват без притеснения от нежелани странични ефекти.

Ползи от натуралните продукти

Хрянът е кисел корен, който се използва за овкусяване на различни ястия по цял свят. Той е богат на витамини, минерали и антиоксидантни съединения. Освен това е високо ценен заради своите лечебни приложения, особено във връзка с респираторното здраве. Както ароматът, така и неговите свойства улесняват контрола върху много нарушения на дихателната система като белодробна конгестия и други. Хрянът стимулира пречистването на дихателните пътища, тъй като елиминира излишната слуз и намалява възпалението. Не на последно място има интересен обезболяващ ефект, който може да се използва срещу главоболие и напрежение.

Натуралният ябълков оцет помага за намаляване на възпалението, причинено от синузит. Неговите естествени изпарения минимализират производството на слуз и генерират чувство на облекчение в дихателните пътища. В този случай служи като подобрител на активните съединения на хряна, тъй като помага за запазване на неговия екстракт.

Как да облекчите синузита с хрян и ябълков оцет?

Приготвянето на това лечебно средство за борба срещу симптомите на синузит е доста лесно и не изисква скъпи съставки. Ние обаче съветваме да го приготвите преди изострянето на симптомите, тъй като за концентрацията на хряна и оцета са необходими няколко дни.

Необходими съставки:

    1/2 чаена чаша хрян

    1 чаена чаша натурален ябълков оцет

Начин на приготвяне:

Обелете и настържете хряна. Поставете в буркан с херметическо затваряне. Добавете оцета. Разбъркайте и затворете. Оставете на стайна температура в продължение на 10 дни, като не забравяте да разбърквате с дървена лъжица от време на време, за да смесите добре съставките.

Начин на приложение:

След изтичане на съответния период отворете буркана и вдишайте от аромата на натуралните продукти. Повтаряйте процедурата няколко пъти дневно в рамките на 5 последователни дни. Друг лесен метод за облекчаване на главоболието и синузита се състои е нанасянето на малко количество от приготвения разтвор върху памучна кърпа и неговото прилагане под формата на компрес върху тила през нощта.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.