Някои начини да избегнете конфликт с трудни хора

Общуването с една трудна личност изисква такт и конкретни стратегии.

Взаимодействието с трудни личности често е фрустриращо или дори вбесяващо, но е възможно да се научим да го правим по-ефективно. Преди да се обърнем към начина, по който да реагирате, първо трябва да обясним психологическата природа на тези хора.

Разговорно наричаме някого „труден”, когато социалните взаимодействия с него представляват предизвикателство. От клинична гледна точка, този тип хора често страдат от разстройство на личността. Съществуват различни видове личностни разстройства (напр. гранично, нарцистично), но всички те имат нещо общо: ригиден (твърд) и нездрав модел на мислене, функциониране и поведение, което създава множество проблеми и ограничения във взаимоотношенията, академичния и професионалния им живот. Въпреки че причината за трудната личност не е напълно известна, можем да предположим, че ранните отношения с родители, настойници или други фигури, формират разстроената личност или не задават граници за самоконтрол и саморегулация.

Дали повечето "трудни хора" знаят, че може да страдат от личностно разстройство? Отговорът е не. Наличието на личностно разстройство сочи, че личността се е фиксирала чрез твърди психологически защити. Тези ригидни защити възпрепятстват самосъзнанието на индивида. Тъй като трудният, личностно разстроен човек, няма самосъзнание за това кога нещата се объркват, той автоматично гледа извън себе си и обвинява останалите. Трудните хора нямат насъщна способност да поемат пълна отговорност за своите действия, така че взаимоотношенията им винаги са отрицателно повлияни.

Колкото и трудни да са хората с разстройство на личността, е възможно да се общува с тях по начин, който не предизвиква крайно, излишно безпокойство, безсилие или гняв. Наличието на стратегии за избягване на конфликт с тези хора е от решаващо значение.

Самонапомнянето може да предотврати конфликта

Не се ангажирате твърде дълбоко. Запомнете: „Никога не спорете с някой, който вярва в собствените си лъжи“. Този цитат може да ви бъде като знак СТОП, когато сте фрустрирани от отказа на трудния ви събеседник да види реалността или да спазва най-базови социални конвенции за справедливост или взаимно уважение. Трудният човек лъже себе си по много начини.

Той може да си казва, че никога не греши и че другите са виновни; че обвинението му в предишното е обосновано; че той е надежден, а другите не са; че е честен или действа почтено; и така нататък. Припомнянето на горния цитат е добър пример за онова, което клиницистите наричат положителен вътрешен диалог, когато се чувствате провокирани. В крайна сметка причината, поради която човек не бива да спори с някого, който вярва в собствените си лъжи, е, че последният изхожда от съвсем различни правила на играта.

Приемете, че никога не можете да „спечелите“, когато си имате работа с труден човек

Трудните хора са такива от години. Душевният им свят не е дружелюбен или доверчив. Те могат да бъдат хищни и конкурентни, а завистта и гневът често бълбукат под повърхността. Докато обикновено човек влиза в стая, пълна с други хора, без обширни предварително създадени представи за това кои са те, трудният човек автоматично започва да изследва околната среда в опит да разбере кой представлява заплаха или е противник, кой може да подкопае авторитета му или да го разбере погрешно. Тъй като социалните взаимодействия на такъв човек обикновено са изпълнени с неудовлетвореност или напрежение, той приема другите като противници.

Съответно той вижда социалните ситуации като взаимодействия, които водят или до победа, или до загуба. Трудните хора са фиксирани в това да не се чувстват дефицитни; да не бъдат изложени публично или лично заради своите слабости или ограничения, така че им е нужно да прекратят конфликта с чувството, че са спечелили и надделели. Никога няма да „спечелите“ с някого, чието самочувствие зависи изцяло от изхода на конфликта, така че единствената разумна стратегия е да избягвате да се ангажирате твърде дълбоко с него.

Помислете за добрите дългосрочни отношения, които имате в живота си (каквито трудните хора нямат).

Няма да е грешно да мислите за трудните хора като за живеещи в затвор. Истината е, че те вероятно имат близки отношения, но тези отношения обикновено са конфликтни или празни от съдържание (като бизнес отношения или такива без емоции и истинска привързаност).

Помнете, че вашата сила се крие в способността да запазвате спокойствие

Ако загубите хладнокръвието си, то значи трудният човек печели в ситуацията, което значи да ви завладее. Трудните хора нямат осъзнатост за това какво всъщност се случва с тях емоционално (отново защото им липсва самосъзнание), но те често са нещастни и в негативно настроение. Несъзнателно те се опитват да накарат околните да изпитват същите (отрицателни) чувства, каквито и те.

Веднага щом разпознаете, че трудният човек се опитва да ви ангажира, използвайте разсейваща мисловна техника

Когато осъзнаете, че сте на ръба да бъдете ангажирани в спор с трудния си събеседник и вече ви обземат негативни чувства, разсейте се, докато той говори. Например направете мислен списък на всички рождени дни на приятели или семейство през следващия месец; на всичко онова, което трябва да напазарувате за дома си; на нещата, които трябва да почистите или организирате.

Трудните хора имат начин да се свързват с другите, който често е фрустриращ. Накратко, те не успяват да се свържат с другите по последователен, просоциален начин. Нереалистично е да предотвратите чувството на фрустрация с тези хора, но горните техники могат да ви спестят някои разочарования.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.