Нокти – какво казват за здравето ни?

Когато нещо не е наред с кожата ви, признаците често са очевидни, което означава, че може да ги усетите и да ги видите. Например, вече сте се научили да усещате къде ще ви излезе пъпка много преди тя да се появи или усещате как бузите ви се зачервяват по време на розацея и може да разпознаете сухата кожа.

Оказва се, че ноктите ни също показват важни неща за нашето здраве, въпреки че често са или покрити с лак, или са пренебрегвани напълно. „Ноктите са изградени от кератин, който се съдържа в кожата и косата ви“, обяснява дерматологът Гари Голдбърг пред Allure. Той допълва, че кератинът в нокътя е по-компактен и на множество слоеве, което прави повърхността твърда и я защитава.

Това сходство в структурата е важно, защото ноктите могат да ви подскажат за сериозни здравословни състояния, така както го правят кожата и косата. „Нездраво изглеждащите нокти са начин да погледнете към цялостното си здраве“, казва дерматологът Елън Мармур.

Ето петте предупредителни знака, за които трябва да внимавате по отношение на здравето на ноктите.

Бял полумесец в основата на нокътя

Терминът за това е лунула и не е притеснително, когато е малка и наднича леко изпод кожичката ви. При здравите хора тя е с белезникав цвят и заема малка част от дъното на нокътя.

Ако обаче бялата част започне да расте и заема половината или повече от нокътя, това се превръща в сериозен проблем. „Това е индикация за системни заболявания на черния дроб или сърцето“, казва д-р Мармур.

Лунулата е различна от мъничката бяла линия, която може да се появи на нокътното легло и да върви нагоре. Този проблем може да е причинен от физическо увреждане на нокътя.

Чупливи и слаби нокти

Както при много неща, свързани със здравето, това може да бъде причинено от най-различни фактори – стрес, прекомерна консумация на алкохол, стареене и недостиг на витамини. Най-често обаче се наблюдава при неправилно хранене. Тогава човек се лишава от някои вещества и витамини, което влияе на организма.

Някои от най-често срещаните дефицити на витамини, които могат да допринесат за чупливостта на ноктите, включват витамини от група В, витамин D и желязо. На второ място в класацията се нарежда стресът.

„Когато тялото ви е подложено на стрес, то има ограничени запаси от хранителни вещества, които изпраща до жизненоважни органи като мозък и сърце, но забавя за други по-маловажни места като коса и нокти“, казват експерти.

Черни или кафяви ивици

От всички ненормални признаци на ноктите, за които трябва да внимавате, това може би е най-важният. Според Мармур, ако видите кафява ивица върху ноктите си, трябва наистина да се притеснявате.

Това се нарича меланонихия, която се определя като черна или кафява пигментирана ивица на нокътното легло. В повечето случай е доброкачествена, но в някои случаи може да бъде признак на меланом – най-смъртоносната форма на рак на кожата.

Ако забележите, че в нокътното ви легло се образува кафява вертикална линия, е най-добре да се свържете с вашия лекар или дерматолог.

Хоризонтални хребети

Хоризонталните хребети са повдигнати ръбове на самия нокът, а не леглото му. Те могат да бъдат причинени от физическа травма, но може да бъдат и знак за нещо по-сериозно.

Това може да означава, че страдате от недохранване, псориазис или проблеми с щитовидната жлеза. „Ако забележите подобни хребети по ноктите си, незабавно се свържете с вашия лекар, защото може да е нещо наистина сериозно“, казва Мармур.

Инфекция с червен цвят

„Нокътят и върхът на пръста са затворена система, така че ако забележите подуване или инфекция, това може да прекъсне циркулацията на кръв в пръста“, обяснява Мармур. Ако установите, че ноктите ви или един от пръстите ви са зачервени, подути или инфектирани, експертът препоръчва да се насочите веднага към Спешното отделение.

„Кожата е най-големият и най-видим орган на тялото ви и винаги дава знаци за вашето здраве“, споделя Мармур пред Allure. Той допълва, че когато се грижите правилно за организма си, това ще се отрази и на здравето на ноктите ви.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.