Нов кръвен тест открива мозъчни тумори с 87% точност

Екип от учени създаде нов кръвен тест, който открива тумори на мозъка. Д-р Матю Дж. Бейкър и екипът му са изследвали 724 души, като част от тях били с първичен и вторичен рак. Резултатите от изследването твърдят, че тестът е с чувствителност от 83,3%, но с точност от 87%. С този тест се показва, че бързо може да се идентифицира ракът на мозъка, което помага за по-бърза диагноза и навременно лечение. 

Съавторът на изследването д-р Пол Бренан, старши клиничен преподавател и консултант по неврохирургия в Университета в Единбург във Великобритания, споделя, че диагностицирането на мозъчните тумори е изключително трудна задача. Според него симптомите могат да включват дори главоболие или проблеми с паметта. Поради липсата на точни тестове, които могат значително да помогнат на лекарите да окажат първична медицинска помощ, минава немалко време, докато се диагностицира с точност ракът на мозъка.

За разлика от предишни методи за диагностициране на това заболяване, новият кръвен тест на екипа се счита за изключително надежден. За изследването се използва техника, наречена атенюирана рефлексия инфрачервена трансформационна спектроскопия (ATR-FTIR), а тестът правилно идентифицира рака на мозъка на 87% от времето. Авторите обясняват, че при теста се анализира биохимичният профил на кръвта. Също така за пробата не се изисква предварителна подготовка.

Според Националния раков институт около 0,6% от хората развиват рак на мозъка или друг тумор на нервната система през живота си. Въпреки това, 5-годишната преживяемост за тези, които получават такава диагноза, е по-малко от 33%. Тази негативна тенденция се дължи на факта, че мозъчните тумори имат много неспецифични симптоми. Поради това те трудно се разграничават от други състояния. 

Източник: puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.